Nella, Lauha

TV & elokuvat

Matka minuksi - lue IS:n arvio dokumentista

Julkaistu:

Tunnustusten tekeminen oman blogin turvallisten puitteiden suojista ei ole mitään sen rinnalla, kuinka avoimesti ja rohkeasti dokumentin Matka minuksi kolme päähenkilöä puhuvat omista epävarmuuksistaan, psyykkisistä ongelmistaan ja mielen pyörremyrskyistään.
Mina Laamo on valinnut ahdistuksesta kärsivän Lauran, vaikeasta anoreksiasta toipumassa olevan Ellin ja sosiaalisia kontakteja välttelevän Juulian haastateltavikseen heidän pitämiensä blogien perusteella.

Nettitekstien työstäminen on kuitenkin tässä dokumentissa vain sivuseikka. Sen sijaan Matka minuksi purkaa harvinaisen suoraan parikymppisten nuorten naisten potemaa pahaa oloa, jolle heidän itsensäkin on vaikea löytää sanoja.

Lauran ortorektikon oireita muistuttavat puheet puhtaista ruoka-aineista ja Ellin tuskailu anoreksian hoidon saamisen hankaluuksista saattavat äkkiseltään vaikuttaa olevan eri maailmasta kuin suosittua muotiblogia pitävän Juulian herttaiset kommentit ujoudestaan.

Kaikille kolmelle blogi on kuitenkin tapa kuljettaa omaa arkea kohti omassa mielessä luotua ihanneolotilaa, jota edes äärimmilleen viedyllä kontrolloimisella ei voi koskaan saavuttaa. Minuutensa kanssa kamppailevat naiset tunnustavat, että blogin pitäminen voi olla paitsi luovuuden vapauttaja myös ajatuksia lukitseva vankila.

Varsinaisiin blogeihin Laamon haastava ote ei yllä, eikä hän esimerkiksi vertaile niiden välittämää minäkuvaa ja naisten aitoa todellisuutta.

Dokumentin täydentää Päivi Kettusen ja Tuomo Hutrin kaunis kuvaus. Se taltioi Lauran, Ellin ja Juulian arkisia hetkiä juuri sellaisena kuin moni bloggarikin ne haluaisi nähdä - aina täydellisinä, viimeisen päälle laitettuina ja huoliteltuina.

Matka minuksi

Ohjaus: Mina Laamo

Pääosissa: Laura, Elli ja Juulia

Juoni: Kolme blogia pitävää nuorta naista purkaa dokumentissa ahdistuksensa syitä.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kommentti: Facebookin sinulle esittämä kysymys on pöyristyttävä ja mahdollisesti rikollinen – älä missään nimessä suostu

 2. 2

  Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

 3. 3

  Kiusallinen kohtaus tv-ruudussa puhuttaa: Jenni Vartiainen kierteli Maria Veitolan parisuhdeuteluita – laulaja keksi ovelan keinon olla vastaamatta

 4. 4

  Kauri, 30, pyysi tiedot Plussa-kortistaan – oli luokiteltu ostostensa perusteella kuukauden ajan sinkuksi

 5. 5

  Kälviällä suuressa rakennuspalossa vaurioitunut seitsemän asuntoa – video palopaikalta lohduton näky

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Isoisä ja aikuinen lapsenlapsi harrastivat yhteisymmärryksessä seksiä – harvinainen rikostuomio

 2. 2

  EVS: Tämän takia Jenni Vartiainen ei käy enää uimahalleissa

 3. 3

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 4. 4

  Minna Kaupin mitta täyttyi ihmisten käytökseen: ”Se on idiotismia, jota en voi ymmärtää”

 5. 5

  Poliisilla takaa-ajotilanne Oulunsalossa: Useita loukkaantui kolarissa, tie 816 kokonaan poikki

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

 3. 3

  Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

 4. 4

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 5. 5

  Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

 6. Näytä lisää