Matka minuksi - lue IS:n arvio dokumentista

Julkaistu:

Tunnustusten tekeminen oman blogin turvallisten puitteiden suojista ei ole mitään sen rinnalla, kuinka avoimesti ja rohkeasti dokumentin Matka minuksi kolme päähenkilöä puhuvat omista epävarmuuksistaan, psyykkisistä ongelmistaan ja mielen pyörremyrskyistään.
Mina Laamo on valinnut ahdistuksesta kärsivän Lauran, vaikeasta anoreksiasta toipumassa olevan Ellin ja sosiaalisia kontakteja välttelevän Juulian haastateltavikseen heidän pitämiensä blogien perusteella.

Nettitekstien työstäminen on kuitenkin tässä dokumentissa vain sivuseikka. Sen sijaan Matka minuksi purkaa harvinaisen suoraan parikymppisten nuorten naisten potemaa pahaa oloa, jolle heidän itsensäkin on vaikea löytää sanoja.

Lauran ortorektikon oireita muistuttavat puheet puhtaista ruoka-aineista ja Ellin tuskailu anoreksian hoidon saamisen hankaluuksista saattavat äkkiseltään vaikuttaa olevan eri maailmasta kuin suosittua muotiblogia pitävän Juulian herttaiset kommentit ujoudestaan.

Kaikille kolmelle blogi on kuitenkin tapa kuljettaa omaa arkea kohti omassa mielessä luotua ihanneolotilaa, jota edes äärimmilleen viedyllä kontrolloimisella ei voi koskaan saavuttaa. Minuutensa kanssa kamppailevat naiset tunnustavat, että blogin pitäminen voi olla paitsi luovuuden vapauttaja myös ajatuksia lukitseva vankila.

Varsinaisiin blogeihin Laamon haastava ote ei yllä, eikä hän esimerkiksi vertaile niiden välittämää minäkuvaa ja naisten aitoa todellisuutta.

Dokumentin täydentää Päivi Kettusen ja Tuomo Hutrin kaunis kuvaus. Se taltioi Lauran, Ellin ja Juulian arkisia hetkiä juuri sellaisena kuin moni bloggarikin ne haluaisi nähdä - aina täydellisinä, viimeisen päälle laitettuina ja huoliteltuina.

Matka minuksi

Ohjaus: Mina Laamo

Pääosissa: Laura, Elli ja Juulia

Juoni: Kolme blogia pitävää nuorta naista purkaa dokumentissa ahdistuksensa syitä.