Loistelias näyttö Marvelin supersankariseikkailujen elinvoimasta - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Enää asiasta ei ole mitään epäselvyyttä: käsikirjoittaja-ohjaaja Joss Whedon on parasta, mitä supersankarielokuville on tapahtunut sitten Batmanin uuteen nousuun siivittäneen Christopher Nolanin.
**** (neljä tähteä)

Avengers: Age of Ultron on Whedonin toinen iso näyttö Marvelin sarjakuvahahmojen kaitsijana, ja se kohottaa hänet vielä ensimmäistä The Avengers -seikkailuakin (2012) vahvemmin lennokkaiden, itseironiaa uhkuvien ja tunnetasolla uskottavien supersankarispektaakkelien hallitsevaksi mestariksi.

Jos Christopher Nolanin rakentaman synkän Batman-maailman tärkeänä käymisvoimana oli sankariuden mukanaan tuoma henkinen taakka, Joss Whedonin nautinnollisten Avengers-filmien paraatitemppuna on luoda viihdyttävän letkeä areena mahdottomuuden rajamailla käyvien käänteiden esittelylle – ja vieläpä niin, että Marvelin laaja tähtikaarti pääsee monitahoisten toimintakohtausten lomassa sanailemaan ja sparraamaan nautinnollisesti myös toistensa kanssa.

Kuuden jo vakiintuneen ja kahden uuden superhahmon tasapuolinen leikittäminen vaatii tietenkin erilaista lähestymistapaa kuin Iron Manin, Hulkin, Thorin ja Captain American viime vuosien omat elokuvat, joissa toiminnallinen pääjuoni sai usein rinnalleen myös täydentäviä sivuteemoja.


Ensimmäisen Avengers-seikkailun tapaan Whedon joutuu Age of Ultronissa keskittymään ensisijaisesti vauhdin ylläpitämiseen, mutta se ei onneksi ole estänyt häntä lisäämästä sankareiden taustoja ja tunteita luotaavia syventäviä välikkeitä. Tarinan lähtölaukauksena on Iron Manin eli Tony Starkin osittain kehittämä Ultron, keinoälyllä varustettu persoonallinen ja pahansisuinen tuhoajarobotti, joka kääntyy luojaansa sekä koko Avengers-joukkoa vastaan.

Uudet hahmot on nivottu mukaan saumattomasti: Elizabeth Olsenin näyttelemän surumielisen Scarlet Witchin eli Purppuranoidan tajuntaa manipuloivien voimien kautta Whedon pääsee vihdoin kartoittamaan aiemmista elokuvista tutuksi tulleen Black Widow’n (Scarlett Johansson) karua KGB-taustaa, ja Aaron Taylor-Johnsonin esittämän, ällistyttävän nopean Quicksilverin viha Iron Mania (Robert Downey, Jr.) kohtaan muistuttaa rautamiehen likaisesta menneisyydestä asekauppiaana.


Lisää painokkuutta Age of Ultronille tuo Hawkeyen (Jeremy Renner) ja Hulkin (Mark Ruffalo) samankaltaisten tunneristiriitojen raottaminen: vaarallisen työn ja parisuhteen saati perhe-elämän yhdistäminen ei Marvelinkaan maailmassa onnistu ilman kipua. Vähimmällä pääsevät tällä kertaa Captain America (Chris Evans) ja Thor (Chris Hemsworth), joiden päätehtäväksi jää maailmanlopulla uhkaavan juonen keventäminen sopivalla tilannekomiikalla.

Kekseliäästi kuljetetuilla yhteistoimintakohtauksilla ja eteenpäin puskevalla energialla varustettu Avengers: Age of Ultron on loistelias näyttö vuodesta 2008 täysillä paahtaneen Marvelin elokuvakoneiston elinvoimasta. Se on myös sarjansa toistaiseksi paras elokuva.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt