Avioliitto on Afganistanissa uhkapeliä - lue IS:n arvio dokumentista Marzia, ystäväni

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Kotimainen dokumentti hätkähdyttää: Afganistanissa ei ole tavatonta, että mies saa päättää jopa siitä, voiko nainen lähteä kodistaan yksin ulos.
Rohkean nuoren afganistanilaisnaisen tarinana alkava dokumentti Marzia, ystäväni muuttaa hätkähdyttävästi muotoa puolivälin tienoilla. Rohkean naisen on taivuttava, alistuttava ja luovuttava unelmistaan - vain koska on rakastunut ja menossa naimisiin.

Dokumentti alkaa vuodesta 2011, jolloin ohjaaja Kirsi Mattila tutustuu Afganistanissa kabulilaisen tv-aseman uutistenlukijana työskentelevään Marziaan. Parikymppinen nuori nainen haaveilee Hillary Clintonin viitoittamasta urasta itsenäisenä naisena, vaikka hän elääkin yhteiskunnassa, jossa miehet määräävät naisen aseman.

Kihlaus samalla tv-asemalla työskentelevän nuoren miehen kanssa näyttää mahdollistavan Marzian suunnitelmat, sillä tämä vannoo, ettei aio estää tulevaa vaimoaan opiskelemasta tai tekemästä töitä. Vähitellen mies alkaa painostaa tyttöystäväänsä käyttäytymään kuin muutkin afgaaninaiset.

Taustalla väijyy entisen Taliban-hallinnon vanhoillinen varjo: Afganistanissa ei ole tavatonta, että mies saa päättää jopa siitä, voiko nainen lähteä kodistaan yksin ulos. Tässä maassa avioliiton solmiminen on uhkapeliä, Marzia tiivistää.

Itsensä Mattila on sijoittanut dokumenttiin kertojaksi, joka neljän vuoden aikana vierailee usein Marzian luona ja lukee ääneen heidän paikoin pysäyttävää kirjeenvaihtoaan. Ratkaisu etäännyttää hieman Afganistanin todellisuudesta, mutta tuo mukaan vertailukohdan suomalaiseen keski-ikäiseen naiseen, jolle dokumentin tekeminen, tasavertainen parisuhde ja vapaus ovat itsestäänselvyyksiä.

Marzia, ystäväni muistuttaa koskettavasti, että Afganistanissa ne eivät ole.

Marzia, ystäväni

Ohjaus: Kirsi Mattila.
Pääosissa: Marzia, Kirsi Mattila.
Juoni: Dokumentti nuoren afganistanilaisnaisen asemasta miesten hallitsemassa yhteiskunnassa.
Ensi-ilta: tiistaina 7. huhtikuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt