Armi elää! - lue IS:n arvio elokuvasta - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Armi elää! - lue IS:n arvio elokuvasta

Näin se käy! Tarvittiin 83-vuotias Jörn Donner näyttämään nuoremmille, miten tehdään elämäkertaelokuva, joka ei näänny tunkkaisen epookin alle, vaan hengittää raikkaasti tässä päivässä.

Minna Haapkylä esittää Armi Ratiaa Jörn Donnerin uudessa elokuvassa.­

20.3.2015 8:42

Karoliina Lindgrenin kirjoittama ja Donnerin ohjaama Armi elää! kertoo Marimekon perustajasta ja pitkäaikaisesta johtajasta Armi Ratiasta (1912-79) metaelokuvan keinoin. Minna Haapkylä esittää siinä näyttelijää, joka esittää Armi Ratiaa tämän elämästä kertovassa näytelmässä.

Näytelmän harjoitukset ja Armin elämänvaiheet nivoutuvat elokuvassa yhdeksi kokonaisuudeksi. Pukuhuoneen pohdinnoista siirrytään luontevasti Armin elämään ja taas takaisin teatterin todellisuuteen.Ratkaisu on sikälikin luonteva, että elokuvan mukaan Armin koko julkinen elämä oli eräänlaista teatteria. Karjalainen työläistyttö esitti itsevarmaa maailmannaista ja haki rohkeutta alkoholista.

Teatterin ja elokuvan keinoja vapaasti yhdistävä ja realismista uskaliaasti irtautuva kerronta asettaa elokuvan tekijöille myös melkoisia haasteita. Niihin Donner työryhmineen vastaa tyydyttävästi, mutta ei rikkeettömästi.

Tiina Kaukasen puvustus ottaa Marimekon mallistoista kaiken irti aikakausia erottelematta. Viitteellisessä, tarkkoja ajanmäärityksiä muutenkin kaihtavassa elokuvassa ratkaisu on perusteltu, mutta Armin ja Marimekon vaiheita vähemmän tunteva katsoja on vaarassa pudota kyydistä. Ilman elämäkertatietoja elokuvan kohtauksista on välillä vaikea päätellä edes, mille vuosikymmenelle ne sijoittuvat.

Aikansa suomalaisessa yritysmaailmassa Armi Ratia oli poikkeusyksilö jo sukupuolensakin vuoksi. Donnerin elokuva antautuu voimanaisensa vietäväksi niin ehdoitta, että sen mieshahmot kutistuvat pelkiksi marioneteiksi.

Minna Haapkylä kantaa kaksoisroolinsa kunnialla. Rea Mauranen antaa pyyteetöntä taustatukea Armin luotettuna kotiapulaisena. Laura Birnille on langennut elokuvan oudoin rooli afrotukkaisena blondina, jonka Armi pestaa hetken mielijohteesta Marimekon suunnittelijaksi.

Katso elokuvan traileri:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?