TV & elokuvat

IS arvioi Luokkakokouksen: "Hauskin suomalainen elokuva sitten Napapiirin sankarien"

Julkaistu:

Luokkakokous on hauskin suomalainen elokuva sitten Napapiirin sankarien (2010). Se ei olisi onnistunut ilman tanskalaisten Claudia Boderken ja Lars Meringin käsikirjoitusta.
Elokuvan kotimaiset tähdet Aku Hirviniemi, Sami Hedberg ja Jaajo Linnonmaa naurattavat päärooleissa juuri siksi, että he ovat päässeet sovittamaan oman leimallisen komiikkansa tarkasti rajattujen, johdonmukaisten ja tarkoituksellisen kärjistettyjen luonnekuvien päälle.

Tässä on tärkeä oppitunti suomalaiselle elokuva-alalle: vahva, hiottu käsikirjoitus on kaikkien elokuvien, mutta erityisesti komedioiden, elinehto. Niels Nørløvin ohjaamasta tanskalaisesta Klassefesten-komediasta (2011) käännetty Luokkakokous kulkee eteenpäin napakasti ja esittelee liudan noloja tilanteita, jotka jättävät sopivasti tilaa kolmikon irrottelulle ja itseironialle. Tyyli vaihtelee notkean tilannekomiikan, kaverusten välisen sanailun ja karkean huumorin välillä.

Käsikirjoituksen suomeksi muokannut Taneli Mustonen on tehnyt tarkkaa työtä muutenkin: Mustosen ohjaaman lastenelokuvan Ella ja kaverit (2012) tapaan Luokkakokous muodostaa oman yhtenäisen maailmansa.

Poliittisen korrektiuden mittareilla Luokkakokous on tietenkin auttamattoman sovinistinen, ehta äijäelokuva. Anteeksipyytelemätön näkökulma kuuluu keski-ikäisille kaveruksille, jotka matkalla luokkakokoukseen haaveilevat paluusta nuoruuteen ja sen edustamaan illusoriseen vapauden tunteeseen.

Jutut rakentuvat seksin, epävarmuuden kokemusten ja kadotetun itsetuntemuksen ympärille. Vastakkain ovat monien avioliittovuosien rutiineihin turtuneet Niklas ja Antti sekä seksiä jokaisen vastaantulevan naisen kanssa harrastava rokkitähti Tuomas.

Hirviniemi on esittänyt vastaavia reppanamuunnelmia tv:n Putouksen ja Kingin lisäksi onnistuneesti myös komedioissa Varasto (2011) ja 21 tapaa pilata avioliitto (2013). Hämilleen menevää Hirviniemi esittää erityisen hyvin, mikä näkyy muun muassa alun lääkärikohtauksessa.

Vielä ilahduttavampaa on nähdä, että stand up -koomikko Hedberg ja radiojuontaja Linnonmaa pystyvät tarvittaessa karistamaan tavanomaisen esiintyjäminänsä.

Luokkakokouksessa he heittäytyvät rooliensa rajoissa uskottavasti nyhverön nörtin ja naisia käyttöesineinä kohtelevan panomiehen nahkoihin.

Katso elokuvan traileri täältä.

Luokkakokous

Ohjaus: Taneli Mustonen

Pääosissa: Aku Hirviniemi, Sami Hedberg, Jaajo Linnonmaa

Juoni: Kolme keski-ikäistä kaverusta matkaa luokkakokoukseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt