Kuka vie Oscarit? Mari Rantasila ruotii ehdokkaat ISTV:n Oscar-ennakossa!

rac

Julkaistu:

Oscar-palkinnot
Näyttelijä ja kolmen Risto Räppääjä -elokuvan ohjaaja Mari Rantasila tunnustaa ihailleensa yhtä Oscar-ohjaajaehdokkaista jo pitkään.
Ohjaaja ja näyttelijä Mari Rantasila ja elokuvakriitikko Taneli Topelius ruotivat ISTV:n ennakko-ohjelmassa tämän vuoden Oscar-ehdokkaita.

Eniten eli yhdeksän ehdokkuutta sai tänä vuonna kaksi elokuvaa: Broadway-näytelmän tekemisestä kertova Birdman sekä The Grand Budapest Hotel, jonka ohjaajaa Wes Andersonia Rantasila tunnustaa ihailleensa pitkään.

– Toivon, että The Grand Budapest Hotel saisi paljon Oscareita. Anderson on todella tarkka elokuvantekijä ja hänen elokuvissaan on lämpöä. Birdmanin katsoin vain teknisenä suorituksena, Rantasila vertaa.

Hän myös kehuu Andersonin elokuvien värimaailmaa mielettömän hienoksi.


Toinen parhaan elokuvan ehdokkaiden joukosta erottuva elokuva on Boyhood, jota on kuvattu peräti 12 vuoden ajan.

– Se on todella älykäs ja lohduttava elokuva, Rantasila kiittää.

Katso lisää Rantasilan Oscar-kommentteja oheisesta ohjelmasta. Lue myös alta tärkeimpien ehdokassarjojen ehdokkaat sekä Taneli Topeliuksen arviot omista suosikeistaan ja todennäköisistä Oscar-voittajista.

Oscarit jaetaan Los Angelesissa tänä vuonna 87. kerran. Itse Oscar-gaala alkaa maanantain vastaisena yönä klo 3.30 Suomen aikaa.

Maanantain vastaisena yönä Oscar-uutiset voi lukea tuoreeltaan Ilta-Sanomien nettisivuilta. Oscar-palkintojen saajia kommentoiva suora lähetys alkaa ISTV:ssä maanantaiaamuna noin klo 8.00. Silloin Oscareista ja illan pukuloistosta ovat puhumassa Taneli Topelius, stylisti Ida Jokikunnas sekä Ilta-Sanomat Tv-lehden toimitussihteeri Tarja Kuittinen.

Paras miessivuosa

Ehdokkaina ovat Robert Duvall (The Judge), Ethan Hawke (Boyhood), Edward Norton (Birdman), Mark Ruffalo (Foxcatcher) ja J. K. Simmons (Whiplash).

Erikoista: Sarjan konkari on Robert Duvall, joka 84-vuotiaana on kaikkien aikojen vanhin miessivuosan Oscar-ehdokkuuden saanut näyttelijä. The Judge -elokuvan ehdokkuus on hänelle seitsemäs: ensimmäisen hän sai Kummisedän (1972) sivuroolista mafian asianajajana. Duvall on voittanut Oscarin kerran musiikkidraaman Kantrin kaipuu (1983) pääroolista.

Ethan Hawkelle ehdokkuus on neljäs, Edward Nortonille kolmas ja Mark Ruffalolle toinen.

Taneli Topeliuksen suosikki: Ensimmäistä kertaa Oscar-ehdokkaana oleva J. K. Simmons tekee Whiplashin sadistisena opettajana hurjan roolin, jonka ankaruus määrittelee koko elokuvaa.

Veikkaus Oscarin saajaksi: J. K. Simmons. Rooli on intensiivinen mutta samalla viihdyttävä.


Paras naissivuosa

Ehdokkaina ovat Patricia Arquette (Boyhood), Laura Dern (Wild – villi vaellus), Keira Knightley (The Imitation Game), Emma Stone (Birdman) ja Meryl Streep (Into the Woods).

Erikoista: Oscar-gaalan ikisuosikki Meryl Streep, 65, on ehdolla tänä vuonna jo 19. kerran, mikä on Oscar-historian ennätys. Oscarin hän on voittanut kolmesti: erodraaman Kramer vastaan Kramer (1979) sivuosasta, toiseen maailmansotaan sijoittuvan draaman Sophien valinta (1982) pääroolista sekä osastaan Margaret Thatcherina elokuvassa Rautarouva (2011). Ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa hän sai draamasta Kauriinmetsästäjä (1979).

Laura Dernille ja Keira Knightleylle tämän vuoden ehdokkuus on toinen ja Emma Stonelle ensimmäinen.

Taneli Topeliuksen suosikki: Ensimmäistä kertaa ehdokkaana oleva Patricia Arquette näyttelee Boyhood-elokuvassa äitiä vakaasti ja valituissa paikoissa sopivan tunteikkaasti.

Veikkaus Oscarin saajaksi: Patricia Arquette. Elokuvan poikkeuksellisen pitkä 12 vuoden kuvausaika antanee johdonmukaiselle suoritukselle Oscar-äänestäjien silmissä lisäarvoa.


Paras miespääosa

Ehdokkaina ovat Steve Carell (Foxcatcher), Bradley Cooper (American Sniper), Benedict Cumberbatch (The Imitation Game), Michael Keaton (Birdman) ja Eddie Redmayne (Kaiken teoria).

Erikoista: Viisikon vakavimman roolin tekee vahvasti maskeerattu Steve Carell, joka näyttelee Foxcatcherissa Yhdysvaltain painijoukkuetta rahoittavaa omintakeista erakkomiljonääriä. Paremmin koomisista rooleistaan muun muassa The Office -sarjassa tunnetulle Carellille Oscar-ehdokkuus on ensimmäinen.

Aiemmin kahdesti ehdolla ollut Bradley Cooper on tänä vuonna ehdolla miespääosan lisäksi myös parhaan elokuvan sarjassa, sillä hän on yksi Clint Eastwoodin ohjaaman American Sniperin tuottajista. Benedict Cumberbatchille ehdokkuus on ensimmäinen.

Taneli Topeliuksen suosikki: Michael Keaton suodattaa maanisista piirteistään pisteliään muotokuvan uskottavuutta kaipaavana näyttelijätähtenä. Ehdokkuus on Keatonin ensimmäinen.

Veikkaus Oscarin saajaksi: Eddie Redmayne. Ensimmäisen ehdokkuutensa saanut Redmayne näyttelee Kaiken teoriassa vaikeaa ALS-tautia sairastavaa fyysikkoa Stephen Hawkingia koko kehollaan.


Paras naispääosa

Ehdokkaina ovat Marion Cotillard (Kaksi päivää, yksi yö), Felicity Jones (Kaiken teoria), Julianne Moore (Edelleen Alice), Rosamund Pike (Gone Girl) ja Reese Witherspoon (Wild – villi vaellus).

Erikoista: Uransa alussa kepeisiin komediarooleihin leimautunut Reese Witherspoon on tuottanut itse tositapahtumiin perustuvan patikointielokuvan Wild – villi vaellus. Witherspoon on aiemmin voittanut jo yhden Oscarin, elämäkertaelokuvasta Walk the Line (2005), jossa hän näytteli Johnny Cashin vaimoa June Carteria.

Rosamund Pike ja Felicity Jones ovat Oscar-ehdokkaina ensimmäistä kertaa.

Taneli Topeliuksen suosikki: Ranskalainen Marion Cotillard näyttää Dardennen veljesten elokuvassa ahdinkoon joutuneen naisen tuskan ja kannattelee koko elokuvaa. Cotillard on voittanut Oscarin kerran, elokuvan Pariisin varpunen – Edith Piaf (2007) pääosasta.

Veikkaus Oscarin saajaksi: Julianne Moore. Viidettä kertaa ehdokkaana oleva Moore ei ole aiemmin saanut Oscaria ja näyttelee draamassa Edelleen Alice tutun vakuuttavasti Alzheimerin tautiin sairastuvaa kielitieteilijää.


Paras ohjaus

Ehdokkaina ovat Alejandro G. Iñárritu (Birdman), Richard Linklater (Boyhood), Bennett Miller (Foxcatcher), Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel) ja Morten Tyldum (The Imitation Game).

Erikoista: Morten Tyldumin Norjassa ohjaama sulava Headhunters-jännäri (2011) näytti jo likipitäen Hollywood-tuotannolta, ja siitä tulikin yksi Norjan maailmanlaajuisesti menestyneimpiä elokuvia. Matemaatikko Alan Turingista ja toisen maailmansodan koodinpurkuoperaatiosta kertova The Imitation Game valmistui brittiläisenä tuotantona.

Wes Anderson sai tänä vuonna kolme Oscar-ehdokkuutta: ohjauksen lisäksi hän on ehdolla alkuperäiskäsikirjoituksesta ja parhaasta elokuvasta. Yhteensä Andersonilla on saanut nyt kuusi Oscar-ehdokkuutta. Bennett Miller on Oscar-ehdokkaana toista kertaa.

Taneli Topeliuksen suosikki: Richard Linklater. Rakkautta ennen aamua -sarjan (1995–2013) elokuvistaan tunnettu ohjaaja teki jättimäisen työn kuvaamalla Boyhoodin pienissä paloissa 12 vuoden aikana – saaden silti aikaan yhtenäisen kokonaisuuden.

Aiemmin Linklater on ollut ehdokkaana käsikirjoituksesta kahdesti. Tänä vuonna hän sai ehdokkuudet kolmessa eri sarjassa: ohjauksen lisäksi alkuperäiskäsikirjoituksesta ja parhaasta elokuvasta.

Veikkaus Oscarin saajaksi: Alejandro G. Iñárritu saattaa silti voittaa, sillä myös Birdman on teknisesti huima saavutus: monet pitkät otokset on editoitu digitaalisesti ikään kuin yhdeksi pitkäksi otokseksi. Iñárritu sai jo Babelista (2006) kaksi ehdokkuutta. Tänä vuonna hän on ehdokkaana kolmessa sarjassa – ohjauksen lisäksi alkuperäiskäsikirjoituksesta ja parhaasta elokuvasta.


Paras elokuva

Ehdokkaina ovat American Sniper, Birdman, Boyhood, The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game, Kaiken teoria, Selma sekä Whiplash.

Erikoista: Martin Luther Kingistä ja mustien kansalaisoikeustaistelusta kertova Selma on tänä vuonna ainoa parhaan elokuvan Oscarista kilpaileva elokuva, joka on naisen ohjaama. Ava DuVernay ei saanut kuitenkaan omaa ohjausehdokkuutta. Selman toinen Oscar-ehdokkuus tuli parhaan kappaleen kategoriassa.

Taneli Topeliuksen suosikki: Birdman. Uskottavuutta Broadwayn teatterilavalta hakevan näyttelijän epävarmuus välittyy väkevästi Michael Keatonin suorituksesta, ja tarina irvailee ilkikurisesti sekä teatterin että elokuvan luoville lahjakkuuksille.

Veikkaus Oscarin saajaksi: Boyhood. Vaikka Birdman antaa tiukan vastuksen, 12 vuoden aikana kuvattu draama pojan kasvuvuosista jää jo tekotavaltaan elokuvan historiaan.

Ota kantaa

Minkä elokuvan haluaisit voittavan parhaan elokuvan Oscarin?

American Sniper 15% Birdman 11% Boyhood 20% The Grand Budapest Hotel 20% The Imitation Game 12% Kaiken teoria 13% Selma 2% Whiplash 7%
Ääniä yhteensä 1044

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt