TV & elokuvat

Kaiken teoria - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Viisi Oscar-ehdokkuutta napannut Kaiken teoria kertoo maailmankuulun, parantumatonta hermostotautia sairastavan kosmologi Stephen Hawkingin elämästä, urasta ja rakkaudesta. Elokuva pohjautuu Hawkingin ensimmäisen vaimon, Jane Wilde Hawkingin muistelmiin.
Stephen Hawkingin teoriat mustista aukoista, maailmankaikkeuden synnystä ja ajan olemuksesta ovat mullistaneet modernin fysiikan maailmankuvaa ja tavoittaneet myös poikkeuksellisen laajan yleisön. Hänen tunnetuinta teostaan Ajan lyhyt historia (1988) on myyty yli 9 miljoonaa kappalletta yli 40 kielellä. Pyörätuolissa istuva ja puhesyntetisaattorin avulla kommunikoiva Hawking on tuttu hahmo myös suurelle yleisölle.

James Marshin ohjaama Kaiken teoria sivuuttaa Hawkingin kosmologiset teoriat lyhyesti, vaikka pyrkiikin antamaan niistä jonkinlaisen yleiskäsityksen. Elokuvan polttopisteessä on Stephen ja Jane Hawkingin 30 vuotta kestänyt, mutta lopulta eroon päättynyt avioliitto.

Nerokkaan ja lähes liikuntakyvyttömän miehensä kotihoitajaksi ryhtynyt Jane joutui avioliiton myötä luopumaan omasta urastaan. Miehen sairaudesta huolimatta pariskunta onnistui tekemään kolme lasta, joiden hoitaminen jäi sekin vaimon kontolle. Tästä taakasta huolimatta parin avioliitto oli pitkään onnellinen - ainakin elokuvan mukaan.

Kaiken teoria on kaunis ja siloteltunakin koskettava elokuva rakkauden voimasta sekä ihmisen kyvystä voittaa ylivoimaiseltakin tuntuvat haasteet. Kauttaaltaan taidokkaasti toteutetun elokuvan ehdoton valtti on Stephen Hawkingia esittävän Eddie Redmaynen häikäisevä roolityö. Nuori brittinäyttelijä on vahva ehdokas parhaan miespääosan Oscar-voittajaksi.

Myös Felicity Jones tulkitsee hienosti Jane Hawkingin muutoksen viattoman idealistisesta teinitytöstä rakkaudessaan vahvaksi ja loputtomiin uhrautuvaksi naiseksi. Hän on ansainnut saamansa parhaan naispääosan Oscar-ehdokkuuden, mutta voittoon hän tuskin yltää.


Katso elokuvan traileri:

Kaiken teoria

Ohjaus: James Marsh

Pääosissa: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox

Juoni: Parantumaton sairaus varjostaa kosmologi Stephen Hawkingin uraa ja avioliittoa.