Lue IS:n arvio Angelina Jolien ohjaamasta elokuvasta Murtumaton - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Lue IS:n arvio Angelina Jolien ohjaamasta elokuvasta Murtumaton

Sisukkuus on suomalaistenkin tuntema hyve, mutta elokuvan rakentaminen pelkästään sen varaan jättää herkästi onton olon. Näyttelijä Angelina Jolien toinen pitkä ohjaustyö Murtumaton erehtyy panostamaan sinnikkyyden kuvaamiseen niin paljon, että kiehtovan päähenkilön särmät hukkuvat.

Murtumaton on Angelija Jolien toinen pitkä ohjaustyö.­

30.1.2015 9:33

Louis Zamperini (1917-2014) oli amerikkalainen pitkän matkan juoksija, jonka elämä oli todellakin kuin elokuvista. Ennätyksiä lukiossa rikkonut siirtolaisperheen poika pääsi 19-vuotiaana kisaamaan Berliinin olympialaisiin - kolmea suomalaisjuoksijaa vastaan. Toisessa maailmansodassa hän joutui tekemään pommikoneella kaksi pakkolaskua, jälkimmäisellä kerralla haita kuhisevalle avomerelle.

Merellä Zamperini sinnitteli kumilautan varassa 47 päivää vain joutuakseen japanilaiselle vankileirille, missä edessä oli pakkotyötä ja sadistinen vanginvartija.

Olympiajuoksijan vastaiskut ovat Jolien tulkinnassa muuttuneet tasaisesti soljuvaksi elokuvanauhaksi, jossa Roger Deakinsin kuvaamat siistityt otokset saavat suuremman roolin kuin Zamperinin tuntemukset. Pohjois-Irlannin levottomuuksiin sijoittuneessa toimintaelokuvassa ´71 (2014) hiljattain vakuuttanut Jack O´Connell joutuu Murtumattomassa kantamaan osan kiiltokuvapoikana, joka ottaa koettelemukset ja kärsimykset vastaan brittiläisellä tyyneydellä.

Siitä ei ole pitkä matka David Leanin Kwai-joen siltaan (1957) tai Nagisa Oshiman Merry Christmas Mr. Lawrenceen (1983), joiden kuvakieltä Jolie lainaa vankileirin oloja kuvatessaan. Vastaavasti merikohtaukset tuovat mieleen Piin elämän (2012), mutta imitaatiot jäävät muodon tasolle.

Kun kestävyysurheilijasta tehdään ylväs esimerkkitapaus, todellinen henkilö katoaa muotokuvan siloiteltuihin kehyksiin.

Katso elokuvan traileri:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?