Whiplash - lue IS:n arvio elokuvasta - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Whiplash - lue IS:n arvio elokuvasta

Whiplash on alkuvuoden intensiivisin ja hengästyttävin elokuva jossa on pirullisen nerokas loppukohtaus.

Julkaistu: 23.1.2015 9:25

Viisi Oscar-ehdokkuutta saanut Whiplash on alkuvuoden intensiivisin, hypnoottisin ja hengästyttävin elokuva.

Se on pakahduttava psykologinen draama ja loistokas musiikkielokuva, jota seuraa kuin henkeään pidättäen ensimmäisestä kuvasta viimeiseen rummuniskuun saakka.

Amerikkalaisen Damien Chazellen kirjoittama ja ensimmäisenä pitkänä elokuvanaan ohjaama Whiplash kertoo nuoresta, lahjakkaasta ja kunnianhimoisesta jazzrumpalista (Miles Teller), joka saa paikan maan arvostetuimmasta musiikkiopistosta ja sen legendaarisimman opettajan (J.K. Simmons) johtamasta bändistä.

Perinteistä menestystarinaa Whiplashilta on kuitenkin turha odottaa. Chazellea ei kiinnosta menestys, vaan huipulle nousemisen hinta ja sen vaatimat keinot. Mitä ihmisen on uhrattava saavuttaakseen valitsemallaan tiellä korkeimman huipun? Millaiset keinot ovat sallittuja tai välttämättömiä, jotta lahjoistaan tietoinen ihminen saadaan ylittämään itsensä?

Vaikka Tellerin hienosti esittämä rumpali on elokuvan päähenkilö, sen todellinen voimakeskus on J.K. Simmonsin järisyttävästi tulkitsema opettaja Fletcher. Lempeästä ja kannustavasta musiikin rakastajasta mielivaltaiseksi tyranniksi ja sadistiseksi orjapiiskuriksi silmänräpäyksessä muuttuva Fletcher on mies, jonka rinnalla merijalkaväen kouluttaja Stanley Kubrickin Full Metal Jacketissa alkaa äkkiä tuntua leppoisalta kaverilta.

Useimpien esittämänä Fletcheristä olisi tullut yksiulotteinen karikatyyri, mutta Simmonsin maaginen tulkinta tekee hänestä kiehtovan, karismaattisen ja hirviömäisyydessäänkin sympaattisen hahmon, jonka valta oppilaisiinsa ei ole ainoastaan ymmärrettävä, vaan väistämätön.

Whiplashissa kuultavat jazz-standardit antavat sen kerronnalle vastustamattoman rytmin, josta Chazellen upeasti hallittu ohjaus ja elokuvan ilmiömäinen leikkaus ottavat kaiken irti.

Whiplash alkaa vangitsevasti, kiristyy lähes sietämättömän intensiiviseksi ja huipentuu pirullisen nerokkaaseen loppukohtaukseen, joka jättää katsojan haukkomaan henkeään.

Katso elokuvan traileri:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?