Lue IS:n arvio elokuvasta Birdman: Michael Keatonin huikea paluu huipulle

Julkaistu:

Yhdeksän Oscar-ehdokkuutta saanut Birdman on alkaneen vuoden parhaita elokuvia.
Meksikolaisen Alejandro González Inárritun Yhdysvalloissa ohjaama leffa on loistavasti näytelty, ilmaisultaan häkellyttävä ja sisällöltään monikerroksinen draamakomedia entisestä Hollywood-tähdestä, joka yrittää palata huipulle Broadwayn näyttämöllä.

Michael Keaton tekee Birdmanin pääosassa juuri sen, mihin hänen esittämänsä Riggan Thomas tähtää: huikean paluun huipulle yli 20 vuotta jatkuneen alamäen jälkeen.

Kuvitteellista supersankari Birdmania valkokankaalla esittäneen Thomasin rooli liippaa läheltä Keatonin elämää. Saavuttihan Keaton uransa lakipisteen kahden Batman-leffan nimiroolissa 1980- ja 1990-luvun taitteessa.

Inárritun elokuva tapahtuu lähes kokonaan Broadwaylla sijaitsevan teatterin sisätiloissa ja lähiympäristössä. Sen tarina pyörii näytelmäharjoitusten sekä niitä ohjaavan Thomasin ihmissuhteiden ja henkilökohtaisten traumojen ympärillä.

Birdman on kuitenkin kaikkea muuta kuin ahdistavan sulkeutunut: se on räjähtävän voimakas, hypnoottisen vangitseva ja vastakkaisia tunnelmia virtuoosimaisesti vaihteleva elokuva, jossa kipeä tragedia, hersyvä komedia ja pureva satiiri kulkevat rinnan ja toisiaan tukien.

Keatonin rinnalla loistaa upea näyttelijätiimi. Edward Norton tykittää karismaattisena ja omahyväisenä Hollywood-tähtenä tyrmäävän roolityön. Emma Stone tavoittaa tarkasti Thomasin moniongelmaisen tyttären uhman ja herkkyyden.

Ällistyttävintä Birdmanissa on sen elokuvallinen toteutus. Yhdessä huippukuvaaja Emmanuel Lubezkin kanssa Inárritu on toteuttanut koko kaksituntisen elokuvan kuin yhtenä, katkeamattomana otoksena - ilman yhtään näkyvää leikkausta. Teknisesti äärimmäisen vaativa metodi luo elokuvaan hengästyttävän intensiivisen tunnelman, joka korostaa onnistuneesti päähenkilön kuumeista mielentilaa.

Lahjakkaasta Inárritusta Birdman esittelee uuden ja kevyemmän, mutta yhä kunnianhimoisen puolen.


Katso elokuvan traileri:

Birdman

Ohjaus: Alejandro G. Inárritu

Pääosissa:
Michael Keaton, Edward Norton, Naomi Watts, Emma Stone

Juoni: Entinen Hollywood-tähti yrittää tehdä paluun Broadwaylla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt