TV & elokuvat

"Synkin koskaan tehty elokuva elämästä Hollywoodissa" - lue IS:n arvio elokuvasta Maps to the Stars

Julkaistu: , Päivitetty:

Maps to the Stars lienee synkin ja raadollisin koskaan tehty elokuva elämästä Hollywoodin koreiden kulissien takana. Sitä voisi luonnehtia murhaavaksi satiiriksi, mutta David Cronenbergin jäätävä kerronta saa naurun takertumaan katsojan kurkkuun.
Map to the stars -elokuvan eniten tilaa saava henkilö on ikääntyvä ja uransa sammumista vastaan epätoivoisesti kamppaileva Hollywood-tähti Havana Segrand, jota Julianne Moore tulkitsee hätkähdyttävän paljaasti.

Toisen keskiön tarinassa muodostaa menestynyt Hollywood-perhe, jonka isä (John Cusack) on omaa tv-ohjelmaa juontava julkkisterapeutti ja suosittujen itsehoito-oppaiden kirjoittaja. Perheen äiti (Olivia Williams) keskittyy manageroimaan heidän 13-vuotiasta poikaansa (Evan Bird), josta on huippusuositun leffasarjan myötä tullut Hollywoodin kuumin teinitähti.

Aluksi sirpaleiselta vaikuttavan tarinan yhdistäväksi tekijäksi paljastuu vähitellen Mia Wasikowskan esittämä Agatha, joka elokuvan alussa vaikuttaa tavalliselta Hollywood-turistilta. Häntä kyyditsee ympäri kaupunkia Robert Pattinsonin esittämä limusiinikuski.

Etukäteen ei ole syytä paljastaa, millaisia salaisuuksia itse kunkin taustalta paljastuu ja mitkä ovat ne voimat, jotka lopulta ajavat useimmat elokuvan henkilöistä tuhoon. Näiden salaisuuksien kautta Maps to the Stars kuitenkin viiltää auki rahaa ja julkisuutta palvovan Hollywoodin mätäpaiseita kirurgisen täsmällisesti.

Vaikka tarina antaisi siihen kaikki mahdollisuudet Maps to the Stars ei kehity melodraamaksi eikä edes mustaksi komediaksi. Sen hallitsevaksi tunteeksi nousee lopulta pohjaton surumielisyys, jonka värähtelyt voi aistia sen irvokkaimmissakin käänteissä.

Maps to the Stars

Ohjaaja: David Cronenberg

Pääosissa: Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson

Juoni: Aikuisen tyttären yllättävä paluu syöksee menestyneen Hollywood-perheen tuhoon.