TV & elokuvat

Lue IS:n arvio elokuvasta Kaksi päivää, yksi yö

Julkaistu:

vuoden paras
Vuoden paras elokuva on tässä. Belgialaisten Dardenne-veljesten kirjoittama ja ohjaama Kaksi päivää, yksi yö on tarinaltaan petollisen yksinkertainen, mutta muodoltaan täydellinen ja sisällöltään pakahduttavan hieno elokuva.
Marion Cotillard tekee sen pääosassa vuoden riipaisevimman ja koruttomassa paljaudessaan rohkeimman roolityön.

Tiivistä yhteistyötä yli kolme vuosikymmentä tehneet Jean-Pierre ja Luc Dardenne ovat palkinnoissa mitattuina Euroopan johtavia elokuvantekijöitä, mutta suurelta yleisöltä heidän pienimuotoiset, arkirealistiset draamansa ovat usein jääneet huomaamatta. Tähän tulee muutos nyt.

Cotillardin Kahdessa päivässä, yhdessä yössä esittämä Sandra on pienessä aurinkokennoja valmistavassa tehtaassa työskentelevä kahden lapsen äiti, joka on juuri toipunut vaikeasta masennuksesta ja palaamassa takaisin töihin saadessaan kuulla, että hänet on irtisanottu. Tieto iskee kuin pommi toimeentulonsa kanssa muutenkin kamppailevaan perheeseen.

Pelastaakseen työpaikkansa Sandran pitäisi yhden viikonlopun aikana saada enemmistö 16 työtoveristaan luopumaan heille luvatusta bonuksesta, jonka ehdoksi heidän pomonsa on asettanut Sandran irtisanomisen.

Empaattisen miehensä (Fabrizio Rongione) sinnikkäästi kannustamana Sandra aloittaa epätoivoisen urakan. Mutta moni hänen työtovereistaan tarvitsee bonustaan yhtä kipeästi kuin Sandra työpaikkaansa.

Yksinkertaisesta asetelmasta ja aluksi toistoiselta vaikuttavasta tarinasta Kaksi päivää, yksi yö kasvaa musertavan voimakkaaksi kuvaukseksi eriarvoisuudesta ja solidaarisuudesta, ihmisarvosta ja talouselämän laeista. Sitä katsoo intensiivisesti eläytyen kuin taidokkainta ja loppuaan kohti tiivistyvää jännäriä.

Näin pienestä ja tarkkaan rajatusta aiheesta on harvoin tehty yhtä universaalisti puhuttelevaa elokuvaa. Oscarilla jo Edith Piafin roolistaan palkittu Cotillard tekee masennuksen ja epätoivon syövereistä liikuttuneisiin ilon hetkiin ja takaisin vuoristoradan nopeudella syöksyvänä Sandrana uransa mahdollisesti upeimman roolityön.


Katso elokuvan traileri:

Kaksi päivää, yksi yö

Ohjaaja: Jean-Pierre & Luc Dardenne

Pääosissa: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione

Juoni: Perheenäiti kamppailee säilyttääkseen työpaikkansa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt