Mielensäpahoittajalle saavutus, johon vain 6 suomalaisleffaa on 90-luvun jälkeen pystynyt - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Mielensäpahoittajalle saavutus, johon vain 6 suomalaisleffaa on 90-luvun jälkeen pystynyt

Mielensäpahoittaja-elokuva on vuoden kotimainen elokuvailmiö.

Antti Litja nähdään Mielensäpahoittaja-elokuvan pääosassa.­

18.11.2014 0:06

Kuluvan vuoden ehdottomaksi kotimaisen elokuvan ilmiöksi noussut Mielensäpahoittaja ylitti sunnuntaina 400 000 katsojan rajan.

Kyseessä on syyskuun alussa ensi-iltansa saaneen elokuvan yhdestoista viikonloppu teattereissa. Elokuvan tuottaja Markus Selin on syystäkin tyytyväinen.

- Sen verran olen jutellut tekijätiimin kanssa, että kaikki ovat tosi onnellisia. Elokuva pyörii edelleen yli 10 000 katsojan viikkomäärällä, joten saa nähdä miten pitkälle tuolla tahdilla vielä mennään, Selin sanoo.

400 000 katsojan rajan ylittyminen on nykyisin erittäin harvinaista. Vuoden 1990 jälkeen rajan on ylittänyt, Mielensäpahoittaja mukaan lukien, vain kuusi elokuvaa: Pahat pojat, Matti, Rukajärventie, 21 tapaa pilata avioliitto sekä Talvisota. Näistä Talvisota ilmestyi loppuvuodesta 1989, mutta keräsi katsojamääränsä käytännössä kokonaan 90-luvun puolella.

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-kirjoihin perustuva elokuva sai aiemmin syksyllä näkyvyyttä Toronton filmifestivaaleilla, ja Selinin mukaan alkuvuodesta elokuva nähdään jälleen useilla eri festivaaleilla. Tämän vuoden puolella pitäisi myös selvitä pääseekö elokuvan pääosassa nähtävä Antti Litja Golden Globe -ehdokkaaksi. Elokuva kisaa myös pääsystä ehdolle parhaan ulkomaisen elokuvan kilpailusarjaan, Dome Karukoski pääsystä parhaan ohjaajan kategoriaan sekä säveltäjä Hilmar Örn Hilmarsson pääsystä parhaan elokuvamusiikin kategoriaan.

Selinin mielestä menestyselokuvaan ei ole olemassa yksiselitteistä reseptiä.

- Mielensäpahoittaja on humaani ja hauska, ja sehän toimii aina. Se vetoaa tunteisiin kauniilla tavalla. Tietenkin Antin huikea rooli tuo elokuvaan paljon. Siinä on palaset loksahdelleet kohdalleen sellaisella tavalla, jota ei voi suunnitella etukäteen. Markus Selinin mukaan myös Mielensäpahoittajan jatkosta on keskusteltu.

- Mitään ei ole lyöty vielä lukkoon. Siitä olemme kuitenkin lyöneet kättä päälle, että jatko-osaa ei lähdetä tekemään jos käsikirjoitus ei ole vähintään yhtä hyvä kuin tämän elokuvan. Pelkän jatko-osan tekemisen takia tarinaa ei lähdetä jatkamaan.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?