Interstellar - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Christopher Nolanin ohjaama Interstellar on vuoden odotetuin scifi-leffa. Se saattaa olla myös kunnianhimoisin tieteiselokuva sitten Stanley Kubrickin  2001: Avaruusseikkailun (1968).
Lähes kolmetuntinen eepos sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa ilmastonmuutos on aiheuttanut maailmanlaajuisen kuivuuden ja ruokapulan. Ihmiskunnalle elintärkeän maanviljelyksen käydessä yhä vaikeammaksi pieni joukko tiedemiehiä etsii lajimme säilymiselle ratkaisua kaukaisesta avaruudesta.

Matthew McConaughey esittää maanviljelijäksi olosuhteiden pakosta ryhtynyttä ex-pilottia ja kahden lapsen yksinhuoltajaa, joka saa tilaisuuden osallistua uhkarohkealle avaruuslennolle tehtävänään löytää ihmiskunnalle uusi koti toisesta galaksista. Tehtävän vastaanottaessaan hän hyväksyy mahdollisuuden, ettei enää koskaan näe lapsiaan.

Interstellarin tieteellisenä konsulttina ja yhtenä tuottajana toimi arvostettu teoreettinen fyysikko Kip Thorne. Elokuvan tulkinnat avaruuden madonrei'istä, mustista aukoista ja ajan suhteellisuudesta eivät ole pelkkää fantasiaa, vaan vakavasti otettavaa tieteellistä spekulaatiota.

Interstellar on visuaalisesti häikäisevä, ideoiltaan huikea ja erinomaisesti näytelty (McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine) elokuva.

Hans Zimmer on säveltänyt siihen upean ja moni-ilmeisen musiikin. Silti se ei elokuvana ole täysin onnistunut.

Vaikuttavista jaksoistaan huolimatta Interstellar ei kasva kovin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Sen tieteelliset teoriat ja filosofiset ajatusleikit eivät istu ongelmitta melko rivakasti kulkevaan ja selkeästi melodramaattisiakin aineksia sisältävään tarinaan.

Interstellar voisi toimia kuvauksena ihmiskunnan viimeisestä ponnistuksesta oman olemassaolonsa turvaamiseksi. Se voisi myös toimia kertomuksena perhettään kaipaavasta astronautista. Mutta yrittäessään molempia se kompastelee dramaturgisiin madonreikiin ja uhkaa välillä suorastaan syöksyä mustaan aukkoon.

Puutteineenkin Interstellar on vuoden vaikuttavimpia elokuvia.


Katso elokuvan traileri:

Interstellar

Ohjaaja: Christopher Nolan

Pääosissa: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine

Juoni: Astronautit etsivät uutta kotia kuivuuden ja nälän näivettämälle ihmiskunnalle.