Ulvilan murhamysteeri - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Ulvilan murhamysteeri - lue IS:n arvio dokumentista

Onko Anneli Auer syyllinen vai syytön miehensä Jukka S. Lahden murhaan joulukuussa 2006? Tähän kysymykseen melkein jokainen täysikasvuinen suomalainen lienee jo kehittänyt oman vastauksensa.

Ulvilan murhamysteerissä pohditaan Anneli Auerin syyllisyyttä ja syyttömyyttä.­

3.10.2014 10:02

Juuri tässä on ongelma, johon Pekka Lehdon ohjaama dokumentti osaltaan pureutuu. Varmojen todisteiden puuttuessa vastaus kysymykseen on annettava kunkin oman tulkinnan mukaisesti. Näin tekevät ja ovat tehneet myös tapausta oikeudessa pohtivat viranomaiset. Voiko silloin yksilön oikeusturva toteutua aukottomasti?

Ulvilan murhamysteeri kertaa rikostutkinnan vaiheet ytimekkäästi, mutta ei suinkaan niin puolueettomasti kuin haluaisi. Sekä asianosaisten haastatteluissa että murhayön tapahtumia kuvittavissa dramatisoinneissa Lehto tukee Auerin omia lausuntoja - ja siis hänen syyttömyyttään.

Lehto korostaa poliisitutkinnassa tapahtuneita virheitä ja laiminlyöntejä, mutta vaikenee Auerin syyllisyyttä tukevista yksityiskohdista. Tekijänä hänellä on tähän tietysti oikeus ja tuloksena on kieltämättä jäntevä ja paikoin karmivakin elokuva.

Oikeuskäsittelyn keskeinen kiistakapula - Auerin murhayönä soittama hätäpuhelu - on elokuvan myötä jokaisen kuultavissa. Elokuvassa nähdään myös poliisin videoimia tallenteita Auerin kahden vanhimman lapsen kuulusteluista. Epäeettisenä voidaan pitää sitä, että elokuva paljastaa lasten kasvot vanhoissa perhekuvissa.

Murhayön tapahtumien ohella arvoituksena pysyvät perusteet Auerin erillisessä oikeudenkäynnissä saamalleen tuomiolle lapsiinsa kohdistuvasta väkivallasta ja hyväksikäytöstä. Salaisiksi julistettuihin tietoihin ei Lehdollakaan ole pääsyä. Elokuvan kannalta se on vakava puute.

Lastensa kiduttaja on helppo uskoa myös miehensä murhaajaksi. Lehdon elokuva viittaa vahvasti kidutussyytteiden hatariin perusteisiin, mutta ei pysty osoittamaan väitettään todeksi tai edes todennäköiseksi.

Lehdon elokuvassa, kuten myös tapaus Auerissa, liian moni kysymys jää vaille uskottavaa vastausta.

Katso elokuvan traileri:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?