Gone Girl, David Fincher, Ben Affleck, Rosamund Pike, IS:n arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Gone Girl - lue IS:n arvio elokuvasta

David Fincherin ohjaama Gone Girl on tämän syksyn paras jännäri. Gillian Flynnin romaaniin Kiltti tyttö pohjautuva leffa vie katsojan kylmäävälle matkalle, jossa kierot yllätykset seuraavat toisiaan loppuminuuteille asti. Silti se ei romahda omaan mahdottomuuteensa, kuten yllätyskäänteisiin tukeutuvat leffat niin usein.

Ben Affleck ja Rosamund Pike näyttelevät vahvasti Gone Girl -elokuvassa.­

3.10.2014 9:00

Alussa on mysteeri. Kun viidettä hääpäiväänsä viettävä Nick (Ben Affleck) saapuu rauhallisella esikaupunkialueella sijaitsevaan kotiinsa, hän löytää sieltä rikotun lasipöydän, mutta ei vaimoaan Amya (Rosamund Pike). Onko Amy karannut, siepattu vai kenties murhattu?

Alkutilanteesta elokuva avautuu useaan suuntaan. Nickin ja Amyn suhdetta valottavat Amyn päiväkirjamerkinnät. Katoamisen jälkeisiä tapahtumia seurataan Nickin näkökulmasta. Näin muodostuvan kaksoisvalotuksen kautta elokuva piirtää jyrkästi ristiriitaisen kuvan Nickin ja Amyn avioliitosta ja kummankin luonteesta.

Amyn katoaminen nousee pian uutisotsikoihin ja kasvaa lopulta kansakunnan puheenaiheeksi. Julkisuudessa kömpelösti esiintyvä Nick joutuu viimein itse epäillyksi vaimonsa murhasta.

Gone Girl on niitä elokuvia, joissa mikään ei ole sitä, miltä aluksi näyttää. Siksi sen tarinasta ei kannata paljon kertoa.

Itse rikosmysteeriä tärkeämmäksi siinä nousee kuitenkin manipulaation teema, jota se käsittelee peräti kolmella eri tasolla.

Ensinnäkin Gone Girl kertoo parisuhteesta, jonka molemmat osapuolet antavat toiselle tietoisesti valheellisen kuvan itsestään.

Toiseksi se kertoo tavasta, jolla julkisuus manipuloi käsitystämme todellisuudesta. Lopuksi se saa katsojan näkemään ja uskomaan asioita, jotka lopulta osoittautuvat harhaksi.

Fincherin ohjaus on täsmällistä ja kerronta jäntevää. Jeff Cronenwethin kuvaus on jäätävän tarkkaa ja taidokasta. Laadukas työn jälki henkii elokuvan jokaisesta kuvasta.

Ben Affleck ei ole Hollywoodin monipuolisin näyttelijä, mutta tähän rooliin hän on loistovalinta. Kätketyn hämmennyksen ja salailun tulkitsijana hän on verraton.

Rosamund Pikella on takanaan epätasainen ura, mutta Gone Girlin tarpeisiin myös hän taipuu täydellisesti.

Vahvoista sivuosista nousee ylitse muiden Kim Dickensin loistorooli Amyn katoamista tutkivana poliisietsivänä.

Katso elokuvan traileri:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?