Monsterimies - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Kasvonsa Lordin hirviömaskin alle kätkevä hard rock -muusikko Tomi Putaansuu on taitavasti rakentanut itsensä ja yhtyeensä ympärille myytin rakastettavista monstereista. On siis erittäin sopivaa, että myös Mr. Lordista kertovan viihdyttävän dokumenttielokuvan lähtökohdat on haettu hyväksi havaituista klassisista kertomuksista.
Monsterimies on tarina tähden tuskasta, pohjalta nousemisesta ja lapsenomaisen lujasta uskosta vuosia kehiteltyyn omaan tarumaailmaan. Pitkään kuvattu dokumentti paljastaa miehestä hirviön takana kuitenkin vain niin paljon kuin Putaansuu itse sallii ja haluaa.

Elokuva kertoo ikuisesta pikkupojasta, joka nauttii päästessään aikuisenakin tekemään samoja asioita kuin lapsena eli suunnittelemaan mielikuvituksellisia hirviöhahmoja.

Tarinan alussa silmien loiste on kuitenkin sammunut. Vuoden 2006 euroviisuvoiton tuomaa huumaa seurasivat jättimäiset velat. Levyt eivät enää myyneet siihen tahtiin kuin odotettiin, eikä keikkojakaan ollut tarpeeksi.

Hurjimmin Monsterimies yllättää siinä, kuinka traagiseksi hahmoksi ohjaaja Antti Haase päähenkilönsä muovaa. Kun talousvaikeudet painavat päälle, pettynyt Putaansuu näyttää puskevan eteenpäin silkalla ketutuksen voimalla.

Omia kasvojaan Putaansuu ei edelleenkään paljasta kuin epäsuorasti, minkä vuoksi hänen puheistaan ei välity esimerkiksi mahdollinen itseironia. Tuskainen tähti näyttäytyy siksi yksipuolisen vihaisena, valittavana, kiroilevana, katkerana ja jopa väärinymmärrettynä hahmona. Mielikuvat vaikeasti masentuneesta viihdyttäjästäkään eivät ole kaukana.

Osittaista tasapainoa surumieliseen elokuvaan tuo Tomin äiti Aino, jonka hilpeän rakastava mutta ulkopuolinen näkökulma tuo Mr. Lordin hahmoon myös mustaa huumoria. Oikeaa iloa tarinaan saadaan vasta lopussa, kun Putaansuu pääsee tekemään uutta levyä omilla ehdoillaan, mutta silloin Haase tuntuu jo antavan liikaa periksi todellisuutta kaunistelevan, kohottavan loppuhuipennuksen vaatimuksille.

Monsterimies jättää paljon kertomatta ja kysymättä, mutta ainakin tarina maskin takana vuodatetuista kyynelistä on yhtenäinen. Hyvin hiottuna kertomuksena sillä on paljon annettavaa muillekin kuin Lordin faneille.

Monsterimies

Ohjaaja: Antti Haase

Pääosissa: Tomi Putaansuu, Amen, Awa

Juoni: Dokumentti kuvaa Lordi-yhtyeen vaikeuksia euroviisuvoiton jälkeen.