Palsa, Pekka Lehto, Janne Reinikainen, Maria Järvenhelmi, Markku Peltola, IS:n arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Palsa - lue IS:n arvio elokuvasta

Pekka Lehdon jo vuonna 2005 ohjaama elokuva taiteilija Kalervo Palsasta (1947-87) löytää vihdoin tiensä valkokankaalle. Lehdon tuotannossa Palsa jatkaa sitä fiktiivisten henkilökuvien sarjaa, jonka edellisiä linkkejä olivat Andy McCoysta kertova The Real McCoy (1998) ja Aira Samulinista kertova Tango Kabaree (2001).

Janne Reinikainen on onnistuneesti muuntautunut on kuvataiteilija Kalervo Palsaksi.­

12.9.2014 9:22

Kittilässä syntynyt ja lyhyen elämänsä elänyt Palsa oli taidemaalari, kuvanveistäjä ja sarjakuvapiirtäjä, jonka toisinaan pornografisia töitä hallitsivat kuoleman ja perverssin seksuaalisuuden teemat sekä unenomaisen surrealistinen ilmaisu. Palsa itse kutsui taidettaan fantastiseksi realismiksi. Määre kuvaa osuvasti myös Lehdon elokuvaa.

Palsa ei ole taiteilijan elämäkerta, vaan hänen töittensä tyyliä mukaileva visuaalinen uni, jossa on aineksia niin Palsan elämästä kuin taiteestakin. Palsaa siinä esittää Janne Reinikainen, joka on muuntautunut hämmästyttävästi kohteensa näköiseksi. Maria Järvenhelmi tulkitsee Palsan lapsuuden ystävää ja hämärien fantasioiden kohdetta.

Palsan sarjakuvista ammentavissa jaksoissa lännensankarit Tex Willer (Reinikainen) ja Kit Carson (Antti Raivio) seikkailevat lumisessa pohjolassa vähemmän sankarillisissa merkeissä. Seitsemän vuotta sitten edesmennyt Markku Peltola esittää viimeisessä elokuvassaan intiaaniopasta ja Palsan isää.

Lehdon elokuva rakentuu vain väljästi toisiinsa liittyvistä kuvaelmista, jotka kuitenkin yhdessä peilaavat Palsan taidetta ja maailmankuvaa onnistuneesti. Kaikkien makuun leffa ei taatusti ole, mutta Palsa itse olisi sitä varmaan arvostanut.

Katso elokuvan traileri:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?