TV & elokuvat

Mielensäpahoittaja - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Dome Karukosken ohjaama ja yhdessä Tuomas Kyrön kanssa kirjoittama Mielensäpahoittaja-elokuva tuskin voisi osua otollisempaan aikaan.
Kyrön kynästä syntynyt ja alkujaan Antti Litjan tulkitsemina radiomonologeina suomalaisten sydämet valloittanut Mielensäpahoittaja on nyt kaikkialla.

Hänen purnauksensa viihdyttävät yleisöä niin kirjoina kuin näyttämöillä Helsingistä Rovaniemelle.

Antti Litja esittää jääräpäistä purnaajaa itseoikeutetusti myös elokuvassa. Hänen sisäistynyt, kokonaisvaltainen ja totisuudessaan hervoton tulkintansa onkin parasta elokuvassa, joka kokonaisuutena jättää paljon toivomisen varaa.

Elokuvan alussa jalkansa loukkaava Mielensäpahoittaja joutuu tilapäisesti majoittumaan Helsingissä asuvan miniänsä (Mari Perankoski) luokse. Purnaajan poika (Iikka Fors) yrittää tällä välin pitää huolta hänen pienestä maatilastaan - niin kuin kaupunkilaispenskasta sellaiseen olisi.

Helsingissä Mielensäpahoittaja kokee tietysti pelkkiä vastuksia. Älypuhelimet, keraamiset liedet ja muut nykypäivän hömpötykset ovat hänelle yhtä käsittämättömiä kuin se, ettei jälkipolven kodissa ole edes kunnon perunakellaria.

Näistä arkipäivän kommelluksista elokuva ei valitettavasti saa paljoakaan irti. Asetelma tarjoaisi mahdollisuuden Jacques Tatin komediaklassikkojen kaltaisiin tekniikan ja ihmisen kasautuviin yhteentörmäyksiin, mutta Mielensäpahoittaja esittelee pelkkiä ideanpoikasia.

Elokuvan suurin ongelma on kunnollisen tarinan puute.

Pelkistä monologeista rakentuvat pakinat tarjoavat pitkälle elokuvalle hankalan alustan. Kyrö ja Karukoski ovat muokanneet monologeista vitsikästä ja välillä hulvatontakin vuoropuhelua, mutta tarinallista jännitettä elokuvaan ei synny.

Miniän liikeneuvottelut venäläisten asiakkaiden kanssa saavat paljon huomiota, mutta lopulta ne eivät vie tarinaa mihinkään. Sama pätee moniin pienempiin, sketsimäisiksi välikkeiksi jääviin sivujuoniin.

Elokuvan komiikka syntyy pitkälti napakasta dialogista, jossa Kyrön omaperäinen sanankäyttö pääsee oikeuksiinsa. Sokoksen S-kortista syntyvä sekaannus nauratti itseäni vielä seuraavana päivänäkin.

Perankoski on mainio stressaavana miniänä, mutta ei siitä mihinkään pääse: Mielensäpahoittaja on Antti Litjan show. Hänen verrattomasta roolityöstään ei löydä moitteen sijaa edes toinen ammattipurnaaja.


Katso myös: Tuomas Kyrö Leffatähdissä: "Mielensäpahoittajan karvalakki oli vahinko"


Katso elokuvan traileri:

Mielensäpahoittaja

Ohjaaja: Dome Karukoski

Pääosissa: Antti Litja, Mari Perankoski, Iikka Fors

Juoni: Jääräpäinen maalaisukko vierailee Helsingissä.