Aikuisten poika, Juha Lehtola, Esa Nikkilä, Kari Hietalahti, Maria Heiskanen, Tommi Korpela, IS:n arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Aikuisten poika - lue IS:n arvio elokuvasta

Juha Lehtolalle täytyy nostaa hattua rohkeasta yrityksestä. Elämänmyönteinen draamakomedia vanhempansa onnettomuudessa menettäneestä lapsesta ei olisi helppo tehtävä kokeneellekaan tekijälle.

Kari Hietalahti ja Esa Nikkilä näyttelevät Aikuisten poika -elokuvassa.

29.8.2014 10:16

Lehtolan kirjoittama ja ohjaama Aikuisten poika on vielä tekijänsä ensimmäinen pitkä teatterielokuva. Toki Lehtolalla on laaja kokemus teatterin ja television puolella.

Aikuisten poika kertoo 11-vuotiaasta Oliverista (Esa Nikkilä), jonka vanhemmat (Petteri Summanen, Liisa Kuoppamäki) menehtyvät liikenneonnettomuudessa. Ainoana lapsena Oliver jää yksin isoäitinsä (Susanna Haavisto) huostaan.

Suremisen sijasta Oliver haluaa selvittää syyn onnettomuuteen. Hän tahtoo todistaa, ettei hänen isänsä aiheuttanut onnettomuutta ajamalla ylinopeutta.

Avukseen Oliver saa vailla vakituista asuntoa olevan sähköasentajan (Kari Hietalahti), jolla on salasuhde naimisissa olevaan naiseen (Maria Heiskanen). Naisen työmatkoilla viihtyvää aviomiestä esittää Tommi Korpela. Esko Salminen ja Sulevi Peltola esittävät vanhaa elokuvateatteria pitäviä kaveruksia, jotka hekin ystävystyvät Oliverin kanssa.

Aikuisten poika kertoo eri tavoin tuuliajolle joutuneista ihmisistä, jotka toisiaan auttaen saavat taas otteen elämästään. Se kertoo myös ihmisen taipumuksesta kieltäytyä näkemästä itselleen epämiellyttäviä totuuksia.

Paperilla tämä kaikki kuulostaa hyvältä, mutta Lehtolan elokuva kompastelee pieniin ja suurempiin epäuskottavuuksiin pitkin matkaa.

Esa Nikkilä on pääosassa liian ilmeetön. Oliverin tunteet jäävät tyystin arvailun varaan eivätkä hänen reaktionsa useinkaan tunnu luontevilta.

Hietalahti, Heiskanen ja Korpela näyttelevät sinänsä hyvin, mutta heidän kolmiodraamansa ei silti vakuuta. Pitäisikö meidän uskoa, että seurusteltuaan salaa kuusi vuotta nainen ei tietäisi kumppaninsa olevan vailla asuntoa?

Vanhaan elokuvateatteriin liittyvä sivujuoni on sekä tarpeeton että teennäinen. Ruotsalaiset 1970-luvun seksileffat tuskin keräisivät täysiä katsomoita edes tämän päivän Tampereella.

Aikuisten poika ei kosketa, naurata eikä tarinana vakuuta. Vaativasta aiheesta on syntynyt vaisu ja nopeasti unohtuva elokuva.

Katso elokuvan traileri:

Aikuisten poika

Ohjaaja: Juha Lehtola

Pääosissa: Esa Nikkilä, Kari Hietalahti, Maria Heiskanen, Tommi Korpela

Juoni: Vanhempiensa kuolemaan johtanutta onnettomuutta tutkiva poika ystävystyy elämässään eksyneiden aikuisten kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?