Robin Williams IS:lle 1999: "Olin ollut kauan ei-kukaan ja yhtäkkiä kaikki tunsivat minut

Julkaistu:

ERIKOISHAASTATTELU
IS:n Rita Tainola tapasi Robin Williamsin useasti. Viimeisen kerran hän haastatteli tähteä vuonna 2011.
Rita Tainolan vuoden 1999 haastattelussa Robin Williams puhui avoimesti elämästään, rooleistaan ja syöksykierteestään.

Juttu julkaistu 16.4.1999


Näyttelijä Robin Williams hauskuuttaa jälleen. Nyt hän näyttelee tänään ensi-iltaan tulevassa, tositapahtumiin perustuvassa, Patch Adamsissa miestä, joka halusi uudistaa sairaanhoidon.

- Minun oli helppo hyväksyä käsikirjoitus. Olen aina ollut sitä mieltä, että lääkäreiden tulisi keskittyä myös potilaisiin eikä vain taudin parantamiseen, Williams sanoo.

Robin Williams on 20 vuoden aikana tehnyt peräti 30 elokuvaa, hän on saanut jopa Oscarin. Nyt hän vitsailee:

- Pian mainostetaan leffoja, joissa minä en ole mukana.

Kaksikymmentä vuotta sitten Robin Williams tuli maailman tietoisuuteen televisiosarjassa Mork ja Mindy. Sitä ennen hän oli tienannut elantonsa stand-up -koomikkona ja yrittänyt taistella tiensä läpi Hollywoodin viidakossa.

- Morkin ja Mindyn ansiosta minusta tuli kuuluisa kolmessa viikossa. Olin kauan ollut ei-kukaan ja yhtäkkiä koko maailma tunsi minut. Tilanne oli vähintäänkin kummallinen, Williams muistelee newyorkilaishotellin aulassa.

Viinaa virtasi ja kokaiinia kului. Kuuluisuus sekoitti silloin 26-vuotiaan Williamsin pään. Näyttelijä ryhtyi käyttämään kokaiinia ja viinaa. Hänen avioliittonsa tarjoilija Valeri Velardin kanssa rakoili.

Näin jälkeen päin Williams selittää huumeiden käyttöään sillä, että alussa hän pelkäsi kuuluisuuden häviävän ja ihmisten unohtavan.

- Käytin alkoholia ja huumeita myös siksi, että halusin pakoilla ihmisiä. Lopulta kuuluisuus tuli sietämättömäksi, Williams tunnustaa.

Rakkaan ystävän John Belushin kuolema sai Robinin silmät avautumaan. Hän lopetti huumeiden ja alkoholin käytön 1982.

- Johnin kuolema johtui huumeiden yliannostuksesta, ja se herätti minut. Toki esikoispoikani Zacharyn syntymä sai minut myös heittäytymään siihen maailmaan, jossa nyt elän.

Ero ensimmäisestä vaimosta tuli 1988 ja Robinille myönnettiin Zacharyn huoltajuus. Monet lehdet haukkuivat Robinin artikkeleissaan, sillä Robinin nykyinen vaimo Marsha Graces palkattiin eron aikaan Zacharylle hoitajaksi.

- Lehdet vääristelivät asioita. Emme olleet nukkuneet edellisen vaimoni kanssa samassa makuuhuoneessa enää pitkään aikaan. Marsha ei rikkonut liittoamme, Robin on paljastanut.

Robin ja Marsha avioituivat 1989 ja nykyisin he asuvat San Franciscossa. Heillä on kaksi yhteistä lasta: Zelda -tytär, 11, ja seitsemänvuotias Cody -poika.

- Avioliittomme on fantastinen ja se kestää, sillä vaimoni on niin rehellinen ihminen. Lapseni taas antavat minulle tunteen vastuusta. En voisi kuvitellakaan eläväni ilman perhettäni.

Robin Williams kasvoi suuressa kartanossa Bloomfield Hillseillä, Detroitissa. Huoneita oli 40 ja kerroksia kolme. Kolmannessa kerroksessa asunut Robin näki hyvin harvoin vanhempiaan, sillä Robert -isän työ Ford-yhtiöiden johtajana edellytti paljon matkustamista ja edustustilaisuuksia. Ja tietysti mies tarvitsi rinnalleen vaimon, joten Robinin Laurie -äitikin oli jatkuvasti poissa.

Williams oli nuorena hyvin ujo, hieman ylipainoinen ja hänellä oli vain muutama ystävä.

- Vetäydyin omaan maailmaani ja leikin tinasotilailla. Kutsuin isääni sir'iksi. Äitini oli, ja on edelleen, fantastinen. Hän on hyvin uskovainen ja omistaa nykyään elämänsä hyväntekeväisyydelle ja kirkkotyölle, Williams kertoo.

Ollessaan yksin suuressa kartanossa Robin katseli paljon televisiota. Tavatessaan äitiään hän vitsaili aina hänen kanssaan. Robin kertoo kuinka hänen äitinsä sai hänet aina nauramaan. Pikkuhiljaa Robin sitten tajusi saavansa kavereita, jos hän pystyy viihdyttämään muita.

- Niinpä minusta tuli koomikko.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt