Charles Dickensin salattu suhde - Lue IS:n arvio elokuvasta The Invisible Woman - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Charles Dickensin salattu suhde - Lue IS:n arvio elokuvasta The Invisible Woman

Elokuvassa syvennytään arvostetun kirjailija Charles Dickensin salattuun suhteeseen.

1.8.2014 16:30

Charles Dickens (1812-1870) oli aikansa arvostetuimpia kirjailijoita, seurapiirien ilopilleri ja menestyksensä myötä myös kuuluisuus, joka herätti huomiota minne ikinä menikin. Siitä huolimatta hän onnistui pitämään piilossa monet yksityiselämänsä käänteet, joihin kuului myös Dickensin 45-vuotiaana aloittama syrjähyppy 18-vuotiaan näyttelijän Nellyn eli Ellen Ternanin kanssa.

Suhteen laajuus on jäänyt osin arvailujen varaan, mutta elämäkerturiClaire Tomalinin johtolankojen pohjalta kokoama kirja ja näyttelijäRalph Fiennesin jälkimmäisestä ohjaama rakkausdraama esittävät sen olleen täysipainoinen, liki 13 vuotta kestänyt salaisuus.

Abi Morganin sovittama The Invisible Woman - Kielletty rakkaus ottaa tapahtumien äänekkääksi tähdeksi Fiennesin itse esittämän Dickensin, mutta elokuvaa kannattelee Nellyä näyttelevä Felicity Jones. Nelly on tämän draaman kertoja ja sielu, jonka muuttuvat tunteet värjäävät kehyskertomuksen täyteen kaihoisan syyllisyyden kylmyyttä sekä draaman toiveikkaimmat hetket pullolleen rakastuneen naisen uteliasta ihailua.

Jonesin vahva osuus hieman hämmentyneenä naisena riittäisikin itsessään draamaksi, varsinkin kun Nellyn luonteeseen kytketty varovaisuus ajan moraalikoodiston rajoitteita kohtaan näyttäisi huolehtivan myös suhdetta halkovista jännitteistä. Varattuun mieheen rakastumalla nuori nainen riskeerasi viktoriaanisessa Englannissa koko tulevaisuutensa.

Fiennes ja Morgan pitävät itsepintaisesti kiinni kuitenkin myös Dickensin näkökulmasta, mikä laimentaa draaman lähemmäksi tavanomaista suurmieselämäkertaa. Fiennes näyttelee oman osuutensa hurmaavan pätevästi, joskin ilman erityistä leimallisuutta.

Dickensin vaimoa Catherinea näyttelevä Joanna Scanlan tuo elokuvaan arvokkuutta sivuun sysättynä mutta silti uskollisena elämänkumppanina. Scanlanin suoritus antaa vihiä myös Dickensin menneisyydestä, minkä draama muilta osin sivuuttaa, tarinan tappioksi.

Katso elokuvan traileri:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?