Päiväkirjat paljastavat: Suomessa syntynyt Maila oli Disneyn pahan noidan esikuva

Suomalainen Maila Nurmi toimi mallina Walt Disneyn Pahatar-satuhahmolle, kertoo Salon-verkkolehti.

Maila Nurmi teki läpimurtonsa 50-luvulla, kun hän sai pääosan Vampira-sarjasta.

1.6.2014 15:56

Tänä vuonna on saanut ensi-iltansa Walt Disneyn satuun pohjautuva Pahatar-elokuva. Elokuva kertoo Prinsessa Ruususen tarinan sadun pahan noidan näkökulmasta. Elokuvassa noitaa esittää Angelina Jolie.

Salon-verkkolehti kertoo selvittäneensä, kuka oli alkuperäisenä mallina Walt Disneyn luomalle noitahahmolle. Lehden mukaan esikuvana oli suomalaissyntyinen näyttelijä Maila Nurmi. Yhteys paljastuu vuonna 2008 kuolleen Nurmen päiväkirjamerkinnöistä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Maila Nurmi on alkuperäiseltä nimeltään Maila Elizabeth Syrjäniemi. Hän syntyi Suomen Petsamossa vuonna 1922. Perhe muutti Yhdysvaltoihin Nurmen ollessa kaksivuotias.

Yhdysvalloissa Nurmi kertoi olleensa suomalaisen juoksijalegenda Paavo Nurmen veljentytär. Sukulaissuhteelle ei ole saatu vahvistusta.

Nurmi muutti 40-luvulla Los Angelesiin. Hän toimi mallina, tanssijana, poseerasi miesten lehdissä, esiintyi elokuvien pikkuosissa.

Läpimurtonsa Nurmi teki 50-luvulla, kun hän sai pääosan Vampira-sarjasta. Television kykyjenetsijät keksivät Nurmen naamiaisista. Nurmi oli pukeutunut vampyyrikuningattareksi.

Vampira-sarjan juontajana Nurmi toimi pari vuotta. Hän oli aikansa julkkis. Nurmi herätti ulkonäöllään ja tyylillään huomiota. Hänellä oli korkeat poskipäät, kapeat kasvot ja tiimalasivartalo. 169-senttisellä Nurmella oli poikkeuksellisen hoikka uuma: vyötärönmitta oli 43 senttiä.

Vampira-fanit panivat merkille, että noitahahmo muistutti paljon Walt Disneyn sadun Pahatarta.

Nurmen lähisukulainen kertoo Salon-lehdessä, miten Maila Nurmi kävi koekuvauksissa Walt Disneyn studiolla vuonna 1956. Asia pidettiin salassa. Disney ei halunnut paljastaa, keitä hän käytti malleina sarjahahmoille.

Nurmi oli kolme kertaa naimisissa. Hänellä ei ole lapsia.

50-luvulla Nurmen ystäviin kuului James Dean. Nurmi kertoi heidän ystävyydestään: "Meillä on samoja neurooseja".

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?