TV & elokuvat

Miljoona tapaa kuolla lännessä - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Taidokkaana komediamestarina tunnetun Seth MacFarlanen uusin tuotos jää löysäksi turahdukseksi.
Myyttinen amerikkalainen länsi oli vielä 1970-luvulla villiä hurjempi, niin vakavissaan tehdyissä westerneissä kuin lajityypille ilkkuvissa parodioissa. Kuinka ajat ovatkaan muuttuneet: Seth MacFarlanen köyhässä komediassa Miljoona tapaa kuolla lännessä riehakasta on vain saluunassa, ja siitäkin suurin kiitos kuuluu moneen kertaan toistettavalle vakivitsille siveellisestä prostituoidusta.

Varmojen seksisketsien lisäksi päätähtensä MacFarlanen ohjaama ja osittain käsikirjoittama lännenkomedia tursuaa muun muassa löysiä kakkakepposia. Huumorin taso on siis samaa kuin mitä Adam Sandler on tyypillisesti komedioihinsa lapioinut.

MacFarlanelta olisi tosin odottanut enemmän. Hän on se tyyppi, joka viime vuoden Oscar-gaalan juontajana aiheutti tarkoituksellista myötähäpeää laulamalla tekopirteän potpurin Hollywoodin ykkösnaistähtien tisseistä ja alastonkohtauksista. MacFarlanen tekosia ovat myös animaatiokomediasarjat Family Guy ja American Dad sekä rääväsuinen nallekomedia Ted (2012).

Miljoona tapaa kuolla lännessä on monella tapaa keskeneräinen komedia, joka vailla rytmiä matelevan ensimmäisen tunnin aikana herää vakuuttavimmin henkiin niinä hetkinä, joissa MacFarlane turvautuu stand up -rutiineihinsa. Paasausten aiheena ovat ihannoidun villin lännen surkeat puolet - kuten alkukantainen terveydenhuolto ja nimen viittaamat lukuisat hengenvaarat.

Elokuva ryhdistäytyy vasta, kun tarina nostaa MacFarlanen esittämän kokemattoman surkimuksen Albertin rinnalle Charlize Theronin varmaotteisen pyssysankarittaren, joka jättää sopivasti kertomatta olevansa lännen julmimman henkipaton kapinoiva vaimo. Vähän vaativaan auttajanrooliinsa helposti solahtava Theron korvaa viihdyttävällä ja vakuuttavalla olemuksellaan sen särmän, joka entisen heilansa perään haikailevasta Albertista puuttuu.

Vaikka lukuisissa sivu- ja cameo-osissa nähdään tunnettuja näyttelijäkasvoja, MacFarlanen kuvaama rajaseutu on omituisen autio paikka. Monument Valleyn uljaat preeriakuvat jäävät pelkäksi paikoittaiseksi tilkkeeksi, kun otokset muuten ovat tv-tasoisen sieluttomia.

Mel Brooksin 
Villiä hurjempaa länttä (1974) tulee ikävä.

Katso elokuvan traileri:

Miljoona tapaa kuolla lännessä

Ohjaaja: Seth MacFarlane

Pääosissa:
Seth MacFarlane, Charlize Theron, Amanda Seyfried

Juoni:
Entistä heilaansa haikaileva tunari tutustuu aseita taitavasti käsittelevään naiseen.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt