TV & elokuvat

Muutoksii - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Rasismiin ja ihonväriin kytkeytyviä draamoja on tehty Suomessa vaikkapa Ruotsiin verrattuna äärimmäisen vähän. Uutuusarvonsa vuoksi Sami Laitisen esikoisenaan ohjaama ja käsikirjoittama Muutoksii pääsee automaattisesti samaan seuraan Dome Karukosken viimevuotisen Leijonasydämen kanssa, vaikka elokuvina ne painivat aivan eri maailmoissa.
Kun lämpimän Leijonasydämen ytimessä oli uusnatsin romantisoitu suhde tummaihoiseen poikaan, hieman horjuva Muutoksii pyörii kerrostalolähiön varhaisnuorten keskinäisten ennakkoluulojen ja virkistävästi myös ennakkoluulottomuuden ympärillä.

Muutoksii-elokuvan otteesta tekee tuoreen iholtaan eriväristen kuusiluokkalaisten poikien luja ystävyys, joka kestää ympäristön epäsuorasta rasismista huolimatta. Tiitus Rantala ja Sami Hussein näyttelevät Anttina ja Muhiksena luontevasti lapsuuden ja teini-iän rajalla keikkuvia poikia.

Kun Laitinen sitten sotkee mukaan ihan konkreettisesti uusnatseja, Helsingin Herttoniemeen paineena patoutuneesta rasismista tulee tarinalle niin iso haaste, etteivät elokuvan rahkeet riitä sen purkamiseen.

Esikoisohjaajien tyypilliseen tapaan Laitisella on selvästi paljon sanottavaa, mutta viesti hämärtyy jäsentelemättömän käsikirjoituksen vuoksi.

Katso elokuvan traileri:

Muutoksii

Ohjaaja: Sami Laitinen

Pääosissa: Tiitus Rantala, Sami Hussein, Milana Novokmet

Juoni: Kuudesluokkalaiset Antti ja Muhis säikähtävät tuupattuaan räyhäävän miehen vahingossa mereen.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt