TV & elokuvat

Saving Mr. Banks - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Emma Thompson ja Tom Hanks kiistelevät hurmaavasti Maija Poppasen elokuvasovituksen tekemisestä kertovassa koskettavassa draamassa Saving Mr. Banks.
Ilon ja lapsenmielisyyden vaaliminen iästä riippumatta on kertautunut ajatuksena monissa Disney-yhtiön saavutuksissa. Puhtaimmillaan tämä näkyi muun muassa Maija Poppasessa (1964), josta se on viehättävästi suodattunut myös tuon elokuvan värikästä käsikirjoitusvaihetta kertaavaan koskettavaan aikuisyleisön draamaan Saving Mr. Banks.

Kuten Kelly Marcelin ja Sue Smithin laatima juoni taitavasti osoittaa, Maija Poppasen tekoa muovasivat 1960-luvun alussa suuresti Walt Disneyn ja Poppasen luoneen Pamela L. Traversin kiistat filmisovituksen tyylistä.

Disneylle taianomaisen lastenvahdin tarina merkitsi vain rakastettua satua. Traversille Maijan hahmo oli kuitenkin kuin oma lapsi, jonka hän pelkäsi latistuvan käsikirjoittajien musikaalimankelissa.

John Lee Hancockin ohjaustyö kuvaa hurmaavasti kaksikon nokittelua, jossa osapuolina ovat yhtä lailla näyttelijöiden ominaisuudet - Tom Hanksin olemuksellaan syleilemä leikkisä amerikkalaisuus sekä Emma Thompsonin varautunut englantilaisuus - joka sekin osoittautuu naamioksi.

Heidän välillään ei ole romanttista virettä, mutta silti Saving Mr. Banks on kuin nykymuunnelma viktoriaanisista intohimodraamoista: Disneyn miellyttämis- ja hurmausyritykset vastaavat menneen ajan tanssiinkutsua, liehittelyä ja kosintaa, jossa oleellinen täytyy ilmaista ilman fyysistä kosketusta. Kerta toisensa jälkeen turhautuneen Traversin suorapuheisuus rikkoo hänen eteensä loihditut unelmakuvat, ja kerta toisensa jälkeen Disney joutuu rakentamaan ne uudestaan, kunnes tarina pääsee Maija Poppasen juurille.

Satujen takaa paljastuva todellisuus on jälleen liikuttavampi kuin niistä loihditut fantasiat.


Katso elokuvan traileri:

Saving Mr. Banks

Ohjaaja: John Lee Hancock

Pääosissa: Emma Thompson, Tom Hanks, Paul Giamatti

Juoni: Walt Disney ja kirjailija P.L. Travers neuvottelevat Maija Poppasen filmisovituksesta.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt