Lue IS:n arvio elokuvasta The Monuments Men

Julkaistu:

Natsien varastamien taideaarteiden pelastamisesta - käytännössä uudelleenvarastamisesta - kertovan, toiseen maailmansotaan sijoittuvan elokuvan tyylilajiksi ei ensimmäisenä tulisi mieleen valita saarnaavaa kaveruselokuvaa, mutta sellaisen työn George Clooney on ohjannut.
Perinteiseksi ryöstökeikkaelokuvaksi The Monuments Menin juoni on liian hatara, ja Ocean's-elokuvasarjan (2001-2007) kaltaiseksi veijaritarinaksi sen tyyli liian vakava. Jäljelle jää vakavahenkinen, kiusallisen opettavainen sotadraama.

Clooneyn ja Grant Heslovin laatimaa käsikirjoitusta vaivaa turha toisto. Sen vielä ymmärtää, että Clooneyn itse esittämä taideprofessori joutuu tarinassa vakuuttamaan moneen kertaan, miksi kuuluisien taiteilijoiden taulut, veistokset tai arkkitehtoniset merkkirakennukset ovat niin tärkeitä, että ne on saatava takaisin natsien käsistä ja suojeltava tuhoutumiselta. Pitkien, itsestäänselvien saarnojen kertaaminen tuntuu katsojan näkökulmasta kuitenkin hieman hölmöltä - olkoonkin, että sanoma on hyvä.

Tositapahtumiin löyhästi perustuvan The Monuments Menin juoni koostuu sarjasta melko irrallisia hetkiä, jotka anekdoottimaisesti kuvaavat tehtävään valittujen, iäkkäänpuoleisten taideasiantuntijoiden kohtaamia vaarallisia tilanteita. Varsinaiset vaarat tuntuvat silti pinnallisilta: natsit pelkistyvät tarinassa muutamaan arroganttiin upseeriin ja juutalaisten joukkotuho irrotettuihin kultahampaisiin. Aseellisia taisteluita mukana on vain nimeksi - sen verran, että draamaan saadaan muutama traaginen menetys.

Lavean näyttelijäjoukon kaveeraamista on toki mukava seurata, vaikka heille ei olekaan kirjoitettu tähdellistä sanottavaa. Parhaiten nousevat esiin eurooppalaiset tähdet Jean Dujardin sekä Hugh Bonneville. Clooney itse, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Bob Balaban ja Cate Blanchett hukkuvat osittain vanhojen rooliensa painolastin alle.

Katso elokuvan traileri:

The Monuments Men

Ohjaaja: George Clooney

Pääosissa: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray

Juoni: Taideasiantuntijoiden joukko etsii sodan keskellä natsien varastamia taideaarteita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt