Kummeli V - Lue IS-arvio elokuvasta

Julkaistu:

Suomi-elokuva
Kummelit ovat tehneet parhaan elokuvansa - mikä edelliset neljä rimanalitusta muistaen ei vielä sinänsä kerro paljon.
Episodimaisesta luonteesta huolimatta Kummeli V kuitenkin tuntuu yhtenäiseltä ja eheältä komedialta, mistä saanee kiittää yhtä paljon itse Kummeli-miehiä kuin elokuvan ohjaajaksi palkattua Aleksi Mäkelää.

Kokonaan he eivät edelleenkään ole päässeet eroon tv-sketsijuuristaan periytyvästä epätasaisuudesta. Muutamista yksittäisistä oivalluksista on tässä komediassa saatu silti kasvatettua jo kokonaisia maailmoja, vaikka ne sitten rajoittuvatkin vain muutaman tyypin tai kaveriporukan ympärille.

Paras ja hellyttävin jakso kertoo itseään kovina moottoripyöräjengiläisinä pitävistä peräkylän aikamiespojista, jotka eivät vielä neli- ja viisikymppisinäkään ole päässeet äitiensä helmoista.

Kyläkaupassa koetusta nolosta hetkestä sukeutuu Mission: Impossible -sarjan stuntteja ja ryöstökeikkaelokuvien tyypillisiä kommervenkkejä parodioiva uhoava seikkailutarina, joka kertoo yhtä paljon katteettomista unelmista kuin niistä siteistä, jotka saavat maaseudun hissukkamiehet jämähtämään omiin pieniin ympyröihinsä.

Hyviä, kertautuessaan kasvavia tilanteita sisältyy myös 1960-luvun uskovaiselle Etelä-Pohjanmaalle sijoittuvaan tarinaan
Heikki Silvennoisen esittämästä kyltymättömästä urkukorjaajasta, jonka riettailut kiinnittävät juorulehden toimittajan huomion. Tämän jakson kömpelöimpänä ongelmana on alkeellinen pieruhuumori, joka on langetettu lyhyesti kirkonmiehinä piipahtavien Heikki Kinnusen ja
Jukka Rasilan ristiksi.

Alun tarina kesähuvilan remonttireiskaksi palkatusta törkimysrumpalista ja lopun juttu eräretkellä ahdasmielisten maalaisten riepoteltaviksi joutuvista helsinkiläisistä tieteiselokuvan tekijöistä tuntuvat sen sijaan pitkitetyiltä sketseiltä. Ne luultavasti toimisivat paremmin televisiossa useammaksi palaksi pilkottuina.

Näitä neljää kertomusta varten Silvennoinen, Timo Kahilainen,
Heikki Hela ja Heikki Vihinen ovat rakentaneet koomikkomaneeriensa päälle kiitettävän määrän uusia hahmoja ja antaneet niille persoonallisen ulkonäön lisäksi onneksi myös omaleimaisia luonteenpiirteitä.

Sivurooleissa nähtävät ammattinäyttelijät toki pesevät heidät mennen tullen: kohulehden lieroa päätoimittajaa esittävä Jussi Vatanen, kiukuttelevan elokuvaohjaajan äksyt oikut hallitseva
Ville Myllyrinne ja Terttu-äitinä hoivaava Seela Sella pistävät joukosta hyvällä tavalla silmään kuin kikkaileva Juha Koistinen klassisissa Kummeli-sketseissä.

Katso traileri:


Kummeli V

Ohjaaja: Aleksi Mäkelä
Pääosissa: Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen, Heikki Hela
Juoni: Episodielokuvan neljää kertomusta sitoo yhteen tarina pienellä budjetilla toteutettavan tieteiselokuvan tekemisestä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt