Lone Survivor, Peter Berg, Mark Wahlberg, Taylor Kitch, Emile Hirsch, IS:n arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Lone Survivor - lue IS:n arvio elokuvasta

Tyhmänrohkea lienee oikea termi sille, kun elokuva paljastaa jo nimessään ja ensimmäisessä kohtauksessaan kertomansa tarinan loppuratkaisun.

Emile Hirsch näyttelee keskelle verilöylyä joutuvaa Danny Dietziä.­

14.2.2014 10:25 | Päivitetty 14.2.2014 12:21

Sotadraama Lone Survivor (suomeksi Ainoa selviytyjä) menettää näin viimeisenkin mahdollisuuden pitää yllä edes jonkinlaista jännitettä. Tositarinaan perustuvan elokuvan muut eväät kun rajoittuvat sotilaalliseen uhoon ja yksisilmäiseen patriotismiin.

Päähenkilönsä, Yhdysvaltain laivaston SEAL-erikoisjoukkoihin kuulunee Marcus Luttrellin kirjaan perustuva Lone Survivor kertoo rutiinikeikaksi Afganistanissa suunnitellusta tehtävästä, jonka tarkoituksena on vangita armottomaksi kuvailtu Taleban-johtaja. Huonon onnen ja pettävän tekniikan vuoksi sotilaat joutuvat kuitenkin keskelle verilöylyä.

Peter Bergin ohjaama ja sovittama taisteludraama tyrkyttää alkuteksteistä lähtien armeijan ja sen SEAL-joukkojen ylistystä, jolla korostetaan amerikkalaisten fyysistä kestävyyttä, sinnikkyyttä ja paremmuutta kaikin puolin. Vastapainoksi vastapuolen sissit kuvataan läpeensä pahoiksi ja julmiksi taistelijoiksi, joiden silmäripsetkin on meikattu epäilyttävästi.

Vaikka viimeinen osio pyrkii osoittamaan erikoisjoukkojen olleen Afganistanissa kansan asialla, luotisateessa ja pommeissa rypevän selviytymiskuvauksen propagandistisuus tuntuu vastenmieliseltä. Mark Wahlberg ei pääroolissa saa mahdollisuutta kehittää hahmoaan muutamaa murahdusta pidemmälle.

Katso elokuvan traileri:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?