TV & elokuvat

Her - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Viisi Oscar-ehdokkuutta saanut Her on tämän talven älykkäin, omaperäisin ja oudolla tavalla koskettavin rakkauselokuva. Oudolla siksi, että se kertoo miehen ja tietokoneen käyttöjärjestelmän rakkaudesta.
Aihe voi kuulostaa vitsiltä, mutta on kaikkea muuta. Spike Jonzen kirjoittama ja ohjaama leffa kuvaa todellisuutta, joka on vain askeleen tai parin päässä nykyhetkestä.

Jo nyt seurustelemme ystäviemme kanssa enemmän kännyköiden ja tietokoneiden kautta kuin kasvotusten. Nettipornon ja -kameroiden aikakaudella seksitarpeetkin voi hoitaa tietokoneen avulla. Kuinka kaukana olemme siis tilanteesta, jossa läheisimmänkin ihmissuhteen voisi korvata aineettomalla kumppanilla?

Joaquin Phoenix esittää Her-elokuvassa avioerosta toipuvaa Theodorea, joka hankkii tietokoneeseensa puhuvan, keinoälyllä ja kehittyvällä persoonallisuudella varustetun käyttöjärjestelmän.
Scarlett Johansson tulkitsee Samantha-nimisen käyttöjärjestelmän ääntä.

Koska Samantha on ohjelmoitu mukautumaan käyttäjänsä tarpeisiin, Theodore saa "hänestä" ihanteellisen kumppanin: älykkään, hauskan ja empaattisen. Pian he harrastavat yhdessä jopa seksiä - ei ihan samanlaista kuin ihmiset keskenään, mutta kuitenkin.

Her esittää perustavanlaatuisia kysymyksiä tunteiden ja ihmisyyden olemuksesta. Mikä saa meidät tuntemaan rakkautta? Kuinka pitkälle tunteemme ovat meihin biologisesti ohjelmoituja? Mitä me oikeastaan haluamme, kun haluamme rakkautta?

Erikoisesta aiheestaan huolimatta Her on herkkä, koskettava ja ajatuksiltaan kirkas elokuva. Sen tarina on ehkä turhan niukka ja loppuratkaisu hieman epätyydyttävä. Nämä puutteet korvaa kuitenkin ruhtinaallisesti sen tarjoama ajatusten ja tunteiden kirjo.

Phoenixin sinänsä hienosti esittämä Theodore on mukana elokuvan jokaisessa kohtauksessa ja usein ainoana fyysisesti läsnä olevana henkilönä. Siksi hahmon sulkeutuneisuus muodostuu elokuvalle lieväksi rasitteeksi.

Tärkeissä sivurooleissa tekevät oivallista työtä Amy Adams, Rooney Mara ja Olivia Wilde.


Katso elokuvan traileri:

Her

Ohjaaja: Spike Jonze

Pääosissa:
Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Amy Adams

Juoni:
Mies rakastuu tietokoneensa puhuvaan, kehittyvällä persoonallisuudella varustettuun käyttöjärjestelmään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt