Dallas Buyers Club - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Kuusi Oscar-ehdokkuutta napannut Dallas Buyers Club on tosipohjainen veijaritarina aids-potilaasta, joka ryhtyy välittämään laittomia lääkkeitä kohtalotovereilleen. Matthew McConaughey tekee sen pääosassa jo seitsemännen perättäisen loistoroolinsa. Jollei hän tästä suorituksesta saa Oscaria, niin ei sitten mistään.
McConaugheyn esittämä Ron Woodroof on teksasilainen rodeomies ja uhkapeluri, joka rakastaa viinaa, huumeita ja huonoja naisia yhtä paljon kuin halveksii homoseksuaaleja. Hänen ensireaktionsa onkin raivoisa epäusko, kun lääkäri kertoo hänen saaneen hiv-tartunnan ja lupaa hänelle vain kuukauden elinaikaa.

Elokuvan tarina sijoittuu 1980-luvun puoliväliin, jolloin aidsia pidettiin vielä homojen sairautena eikä Yhdysvaltojen markkinoilla ollut siihen tepsivää lääkettä.

Rodeomiehenä Ron on tottunut tarttumaan härkää sarvista. Niinpä hän ryhtyy perehtymään määrätietoisesti aids-tutkimukseen. Hän saa selville, että Meksikossa myytävä lääke tehoaa hiv-potilaisiin paljon paremmin kuin Yhdysvalloissa vasta testikäyttöön päässyt vastine.

Laitonta nappikauppaa ennenkin harrastanut Ron ryhtyy tuomaan lääkkeitä Meksikosta ja myymään niitä kohtalotovereilleen Yhdysvalloissa. Tuottoisa bisnes tekee hänestä pian viranomaisten silmätikun, mutta myös homojen epätodennäköisen suojelusenkelin.

Kanadalaisen Jean-Marc Valléen ohjaama Dallas Buyers Club kertoo käänteiltään uskomattoman tositarinan energisesti, särmikkäästi ja roisilla huumorilla kyllästettynä. Loppuaan kohden se tosin menettää elinvoimaansa samalla, kun sen päähenkilö alkaa muuttua härskistä helppoheikistä laupiaaksi samarialaiseksi.

Rooliaan varten rajusti laihduttanut McConaughey on Ronina yksinkertaisesti tyrmäävän hyvä. Loistotyötä tekee myös tunnistamattomaksi muuntautunut Jared Leto transseksuaalina, josta tulee Ronin lähin avustaja ja ystävä. Myös Leto on roolistaan Oscar-ehdokkaana.

Jennifer Garner jää väkisinkin kahden epäsovinnaisen miehen varjoon tavanomaisessa roolissaan Ronista välittävänä sairaanhoitajana.

Katso elokuvan traileri:

Dallas Buyers Club

Ohjaaja: Marc Vallée

Pääosissa:
Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto

Juoni:
Aidsiin sairastunut rodeomies ryhtyy laittomien lääkkeiden välittäjäksi.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt