TV & elokuvat

12 Years a Slave - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Orjuutta 1800-luvun Yhdysvalloissa ylläpitäneen julman järjestelmän koko karmeus paljastuu vähitellen brittiohjaaja Steve McQueenin draamassa 12 Years a Slave. Se kuvaa vapaana syntyneen mustan miehen joutumista ensin häikäilemättömien orjakauppiaiden ja lopulta julmien plantaasinomistajien käsiin.
Tarina perustuu päähenkilönsä Solomon Northupin tuoreeltaan 1853 kirjoittamaan muistelmateokseen. Kylmäävästi elokuva näyttää vaihe vaiheelta, miten Yhdysvaltain rotusortojärjestelmässä mustia kohdeltiin omistettavina esineinä, eläimiin verrattuna kauppatavarana, joita myytiin ja ostettiin, kuritettiin ja alistettiin, jotta puuvillaplantaasit ja pellot saatiin kukoistamaan mitättömin kustannuksin.

Chuwetel Ejioforin näyttelemä Solomon oli sivistynyt sekä luku- ja kirjoitustaitoinen mies, mutta orjuudesta hänkään ei pystynyt puhumaan itseään vapaaksi. Draamana 12 Years a Slave on orastavan toivon ja sen murskatuksi tulemisen vuorottelua. Solomonin pakoyritykset epäonnistuvat kerta toisensa jälkeen.

Näiden hetkien kautta elokuva myös valottaa järjestelmällisesti sitä ajatusmaailmaa, jolla plantaasinomistajat ja heidän palkkaamansa työnjohtajat pystyivät perustelemaan itselleen ja läheisilleen toisen ihmisen riistämisen ja hyväksikäytön, niin henkisen kuin fyysisenkin väkivallan. Siinä missä Benedict Cumberbatchin esittämä hyväntahtoinen Ford piiloutuu taloudellisten verukkeiden taakse,
Michael Fassbenderin näyttelemä julma Epps vetoaa suoraan Raamattuun ja nostaa itsensä jumalan asemaan kaitsettaviaan kurittavaksi kaikkivaltiaaksi.

Quentin Tarantinon Django Unchained (2012) käsitteli orjuutta mustan sankarin ja karikatyyrien kautta. McQueen sen sijaan näyttää, kuinka vaikeaa sankaruus alistetuille ja lannistetuille orjille oli. Ejiofor tuo ilmi Solomonin luonteenlujuuden ja sinnikkyyden. Lupita Nyong'on näyttelemässä nuoressa Patsey-tytössä ruumiillistuu orjaelämän toivottomuus.

McQueenin edelliset työt, poliittisen vangin nälkälakkoa kuvannut Nälkä (2008) ja seksiaddiktista kertonut värisyttävä Shame (2011), pureutuivat väkevästi päähenkilöidensä mielenliikkeisiin. 12 Years a Slaven rakenne on niihin verrattuna perinteisen kronikoiva, mutta aihepiiri on sama: kärsimys.

Katso elokuvan traileri:

12 Years a Slave

Ohjaus: Steve McQueen

Pääosissa: Chiwetel Ejiofor, Lupita Nyong'o, Michael Fassbender

Juoni: Vapaa musta mies kaapataan orjaksi 1800-luvun Yhdysvalloissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt