Helsinkiläinen perheenäiti järkyttyi Kinopalatsissa - tämä seksikohtaus trailerissa oli liikaa

Julkaistu: , Päivitetty:

videolinkki
Suomalaisen Ei kiitos -elokuvan traileri yllätti 10- ja 12-vuotiaat tyttärensä elokuviin vieneen perheenäidin.
Helsinkiläisäiti Minna Holkkola kirjoittaa HS:n Mielipide-palstalla vieneensä tyttärensä Finnkinon Kinopalatsiin katsomaan Hobitti-elokuvaa Smaugin autioittama maa.

Elokuvan ikäraja on 12 vuotta, ja se on sallittu huoltajan seurassa myös 9-vuotiaille.

Äiti kirjoittaa, että hän ja tyttäret tiesivät Hobitti-elokuvan sisältävän raakojakin taistelukohtauksia.

- Finnkino oli kuitenkin varannut meille yllätyksen, Holkkola kertoo.

Hän kirjoittaa, että ennen elokuvan alkua näytetyistä mainoksista ja trailereista mieleenpainuvin oli ehdottomasti uuden kotimaisen elokuvan mainos.

- Siinä saivat nuoret tyttäreni asentokeskeistä seksivalistusta juurta jaksaen. Tämä huipentui pitkään otokseen, jossa takaapäin kuvattu täysin alaston mies ahkeroi pöydällä istuvan elokuvan sankarittaren haarojen välissä, hän kirjoittaa ja kysyy, ovatko seksikohtaukset elokuvatarkastamon mukaan soveliasta nähtävää 9-12-vuotiaille katsojille.

"Täysin sopimattomia"


- Ennen elokuvaa nähty traileri oli tehty ihan erilaiselle yleisölle kuin 9-12 -vuotiaille, lasten äiti Minna Holkkola kertoo Ilta-Sanomille.

Voit katsoa K-16 materiaalia sisältävän trailerin tästä (YouTube).

- Trailerin kohtaukset olivat täysin sopimattomia.

- Lapseni olivat hyvin hämmentyneitä. He katsoivat minua ja ihmettelivät, miten tällaista voidaan näyttää.

- Jouduimme käymään asiaa läpi vielä kotona ja lapseni kertoivat minulle, että he eivät olisi halunneet katsoa sellaista.

- Koska olen aktiivinen ihminen, päätin kirjoittaa asiasta mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin.

Ikärajaa muutettiin

Elokuvien, tv-ohjelmien ja digitaalisten pelien ikärajoja luokitteleva Meku eli mediakasvatuksen kansallinen keskus päätti ottaa kotimaisen Ei kiitos -elokuvan seksikohtauksen sisältävän trailerin tarkasteluun uudelleen.

Aiemmin kyseinen traileri oli sallittu yli 12-vuotiaille. Mekun ylitarkastaja Maarit Pietinen kertoo, että traileri luokiteltiin uudelleen tammikuun 2. päivä sallituksi yli 16-vuotiaille. Elokuvan toinen traileri luokiteltiin K7-ikärajasta K12-ikärajaan.

- Se luokiteltiin uudestaan juuri sinä päivänä, kun kyseinen äiti oli ollut katsomassa lastensa kanssa Hobitti-elokuvaa. Nyt traileri, jossa seksikohtaus nähdään, ei saa enää pyöriä Hobitti-elokuvan alussa, Pietinen kertoo.

Pietisen mukaan trailerien ikärajoja tarkastettiin niistä tullen yleisöpalautteen perusteella. Palaute koski nimenomaan trailerien seksuaalista sisältöä.

- Pitemmän K-12-trailerin kanssa oli vielä esittäjälle sattunut virhe. Sitä esitettiin K-7-elokuvan edessä, vaikka se oli K-12 jo sillloin. Nyt kun ikäraja nousi kuuteentoista, niin tietenkin se oli silloin vielä isompi virhe, Pietinen sanoo.

Hänen mukaansa traileri ehti pyöriä väärien elokuvien alussa mahdollisesti muutaman viikon ajan.

- Meidän piti antaa kuulemisaikaa luokittelijalle. Siinä meni vähän aikaa ja joulukin oli siinä välissä. Tätä alettiin puuhata jo ennen joulua, mutta se meni sitten tämän vuoden puolelle.

Finnkino kertoo puolestaan saaneensa tiedon trailerin ikärajanostoista 3. tammikuuta. Se puuttui asiaan heti, kun sai asiasta tiedon.

- Me otimme heti nämä huomioon, kun saimme asiasta tiedon. Kyseisiä trailereita esitetään vain, jos näytettävän elokuvan ikärajat sen sallivat, Finnkinon toimitusjohtaja Liisi Jauho Toteaa.

Juttua on täydennetty tiistaina 14.1.2014 klo 13.41 Minna Holkkolan haastattelulla. Juttua on täydennetty myös Finnkinon ja Mekun kommenteilla tiistaina 14.1.2014 kello 17.28.

Ota kantaa

Onko Ei kiitos -elokuvan traileri liian raju lapsille?

Kyllä 61% Ei 39%
Ääniä yhteensä 19553

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt