TV & elokuvat

IS arvioi lesborakkaus-elokuvan: "Jokaisen minuuttinsa arvoinen"

Julkaistu: , Päivitetty:

Kahden naisen intohimoista rakkautta ei ole koskaan kuvattu valkokankaalla yhtä paljaasti, rehellisesti ja tunteita kouraisevasti kuin tunisialaissyntyisen Abdellatif Kechichen ohjaamassa elokuvassa Adelen elämä: osat 1 ja 2.
Cannesin pääpalkinnon viime keväänä Steven Spielbergin johtamalta jurylta saanut kolmetuntinen elokuva on jokaisen minuuttinsa arvoinen.

Nuori Adèle Exarchopoulos tekee uskomattoman herkän roolityön elokuvan psyykkisesti ja fyysisesti paljastavassa nimiroolissa. Elokuvan alussa hän on noin 16-vuotias koulutyttö, joka on kiinnostunut kirjallisuudesta ja haaveilee opettajan ammatista. Kolme tuntia myöhemmin näemme hänet nuorena naisena, joka on saavuttanut yhden unelmansa, mutta menettänyt toisen.

Léa Seydoux'n hienosti esittämä Emma on hiuksensa siniseksi värjännyt lesbo taideopiskelija, johon tutustuminen mullistaa nuoren Adèlen elämän ja seksuaalisen identiteetin. Emma ja Adèle rakastuvat ja rakastelevat, muuttavat yhteen ja ajautuvat erilleen. He kokevat yhdessä hurmioituneita onnen hetkiä ja raastavaa epätoivoa.

Toisin sanoen Adelen elämä on yksinkertainen kertomus ensirakkauden kiihkosta ja tuskasta. Sen poikkeuksellisuus ei johdu päähenkilöiden seksuaalisesta suuntautumisesta eikä edes elokuvan pitkistä ja poikkeuksellisen paljastavista rakastelujaksoista, vaan siitä ehdottomuudesta, jolla Kechiche riisuu paljaaksi ihmisen voimakkaimmat ja alkukantaisimmat tunteet.

Elokuvan seksikohtaukset rinnastuvat sen moniin ruokailua kuvaaviin jaksoihin. Syöminen on ihmiselle yhtä alkukantainen tarve ja sensuaalisen nautinnon lähde kuin seksi. Rakastellessaan Emma ja Adèle ahmivat toisiaan kuin nälkiintyneet herkkupöydän ääressä. Vasta fyysisen himonsa tyydytettyään he joutuvat kohtaamaan suhdettaan rasittavat sosiaaliset erot.

Pohjimmiltaan Adelen tarina onkin nuoren naisen kasvukertomus vielä enemmän kuin rakkaustarina. Elokuvan päättyessä niin Adelen kuin Emman elämä jatkuu suuntiin, joita voi vain arvailla. Rakkauden haavat eivät tapa, vaan kasvattavat.


Katso elokuvan traileri:

Adelen elämä: osat 1 ja 2

Ohjaaja: Abdellatif Kechiche

Pääosissa: Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux

Juoni: Teinityttö rakastuu nuoreen naiseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt