Viimeinen rakkaus, Sandra Nettelbeck, Michael Caine, Clémence Poésy, Justin Kirk, IS:n arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Viimeinen rakkaus - lue IS:n arvio elokuvasta

Professori Morgan (Michael Caine) alkaa viettää aikaa nuoren Paulinen (Clémence Poésy) kanssa.

Julkaistu: 29.11.2013 9:35

Surun ja yksinäisyyden musertavat voimat ovat ensimmäisiä, mutta eivät ainoita tunteita, jotka välittyvät vaivihkaisella ja hiljaisella tavalla saksalaisen Sandra Nettelbeckin ohjaamasta kauniista aikuisen yleisön draamasta Viimeinen rakkaus.

Elokuvan nimen mukaisesti kyseessä on myös tarina rakkaudesta - ja pettymyksistä - monessa muodossaan. Tärkein suhde Françoise Dornerin kirjaan perustuvassa tarinassa muodostuu leskenä Pariisissa asuvan iäkkään, masentuneen amerikkalaisen eläkeläisprofessorin sekä elämänsä suuntaa vasta hakevan nuoren ranskalaisen tanssinopettajan välille.

Tämän suhteen laadun määrittelemättä jättäminen on yksi kertomuksen tärkeimpiä oivalluksia.

Hurmaava Michael Caine ja viehättävän suloinen Clémence Poésy täyttävät puolisattumalta tapaavien yksinäisten ihmisten roolit hyvin. Heidän yhteisissä kohtauksissaan on hauras jännite, jonka luonnetta sen enempää vanha mies kuin nuori nainenkaan ei lumouksen särkymistä peläten uskalla suoraan eritellä.

Jättämällä määrittelyt tekemättä heidän ei tarvitse perustella yhdessäoloaan muillekaan, vaikka tilanteeseen ulkopuolelta tulevat professorin aikuiset lapset yrittävät sitä kummaltakin kärttää. Sisaruksia esittävät Justin Kirk ja Gillian Anderson tekevät oivat, kärjistetyt muotokuvat mustasukkaisuudesta, itsekkyydestä ja tavanomaisen parisuhteen kriisistä.

Kaiken tämän jälkeen harmittaa, että viimeisellä neljänneksellä Nettelbeckin elokuva alkaa jankata, harhailla ja etsiä suuntaa paikoista, jotka ovat tarpeettomia tarinan ytimelle.

Pariisilaisten puitteidensa vuoksi Viimeinen rakkaus saattaa tuoda mieleen Michael Haneken kylmän Rakkauden (2012), mutta sävyiltään Nettelbeckin työ on lähempänä hillittyjä ranskalaisdraamoja, kuten Claude Sautet'n elokuvaa Nelly ja herra Arnaud (1995).

Katso elokuvan traileri:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?