GRAVITY - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Tällaista elokuvaa et ole ennen nähnyt. Alfonso Cuarónin ohjaama Gravity on visuaalisesti ällistyttävin ja tehosteiltaan vallankumouksellisin tieteiselokuva sitten Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailun (1968).
Se on myös tarinaltaan ja toteutukseltaan realistisin koskaan tehty avaruusleffa. Kaiken kukkuraksi se on kuluvan vuoden ylivertaisesti tehokkain jännäri.

Gravity kertoo kahdesta astronautista, jotka ovat korjaamassa Maata kiertävää Hubblen avaruusteleskooppia joutuessaan katastrofaaliseen onnettomuuteen. Kokenut Matt Kowalski (George Clooney) ja ensimmäisellä avaruuslennollaan oleva lääkintäupseeri Ryan Stone (Sandra Bullock) jäävät oman onnensa varaan kauas Maan ilmakehän ja painovoiman tuolle puolen.

Cuarónin elokuvassa on vain kaksi henkilöä, jotka keskellä kylmää, tappavaa tyhjyyttä yrittävät selviytyä toiselle avaruusasemalle ennen happivarantojensa ehtymistä. Hyytävillä yllätyksillä ladatusta tarinasta enempää paljastamatta sanottakoon, että mikään ei suju suunnitelmien mukaan.

On vaikea uskoa, että näistä lähtökohdista voisi syntyä henkeäsalpaavan jännittävä elokuva, mutta Gravity on kirjaimellisesti juuri sitä. Vielä hämmästyttävämpää on se, ettei elokuvan jännitystä ole saavutettu uskottavuuden kustannuksella. Gravityn realismia ovat ylistäneet jopa NASA:n kokeneet astronautit.

Cuarónin ohjaus on virtuoosimaista ja visuaalisesti loistokasta. Jo alun 17-minuuttinen, painottomassa tilassa vapaasti leijuva otos on elokuvan yli satavuotisessa historiassa ennennäkemätön. Usein innottomasti käytettyä 3D-tekniikaa Cuarón hyödyntää upeasti.

Myös avaruuden äänettömyyttä Cuarón käyttää oivallisesti hyväkseen. Päähenkilön takana tapahtuva räjähdys on kavalan äänettömänä monin verroin pelottavampi kuin tavanomainen jytistely.

Sandra Bullock tekee Gravityn pääosassa uransa vaikuttavimman roolityön. Hän tulee luultavasti olemaan yksi monista Gravityn tekijöistä, jotka kahmivat ensi keväänä Oscar-ehdokkuuksia.


Katso elokuvan traileri:

Gravity

Ohjaaja: Alfonso Cuarón

Pääosissa: Sandra Bullock, George Clooney

Juoni: Kaksi oman onnensa varaan avaruuteen joutuvaa astronauttia kamppailee selviytyäkseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt