Leijonasydän - lue IS:n arvio elokuvasta - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Leijonasydän - lue IS:n arvio elokuvasta

Dome Karukosken ohjaama Leijonasydän on syksyn kotimainen elokuvatapaus.

Peter Franzen tekee Leijonasydämessä hienon roolin.­

18.10.2013 16:51

Sen pääosassa Peter Franzén tekee jo kolmannen hienon elokuvaroolin tänä vuonna - ja yhden koko uransa parhaista.

Franzén esittää eteläsuomalaisen pikkukaupungin uusnatsijengissä rellestävää Teppoa, joka rakastuu seksikkääseen ja temperamenttiseen Sariin (Laura Birn) - tietämättä, että tämä on noin kymmenvuotiaan mustan pojan (Yusufa Sidibeh) äiti. Myöskään Sari ei tiedä Tepon taustasta hypätessään tämän kanssa lakanoiden väliin.

Aleksi Bardyn kirjoittama Leijonasydän tarttuu tulenarkaan aiheeseen humaanisti ja kirpeätä huumoria aseenaan käyttäen. Uusnatsismin ideologiaa se ei kovin syvältä kaivele, mutta isänmaallisuuden kaapuun pukeutuvaa arkipäivän rasismia se käsittelee rehellisesti ja uskottavasti.

Karukoskella on taito kuvata mitä erilaisimpia ihmisiä empaattisesti ja helppoon karrikointiin sortumatta. Leijonasydän esittelee Tepon ensin komeana ja huumorintajuisena miehenä, ja vasta sitten väkivaltaisena uusnatsina. Vastakohdat eivät ole toisiaan poissulkevia.

Rajumman version uusnatsista tarjoaa Jasper Pääkkösen vakuuttavasti esittämä Harri, Tepon vihaa ja katkeruutta huokuva pikkuveli. Hän on elokuvan traagisin hahmo: valkoisen Suomen soturi, jolle isänmaa kääntää lopulta selkänsä.

Yllättävintä Leijonasydämessä on sen hersyvä ja lämminhenkinen huumori, joka saa yliotteen tarinan synkistä piirteistä sen uskottavuutta vesittämättä. Leijonasydän on kertomus rakkauden ja vihan kamppailusta niin Tepon sydämessä kuin henkilöiden välillä. Vastaavasti Karukosken kerronnassa törmäävät yhteen vakava draama ja vapauttava huumori.

Laura Birn on erinomainen omaa poikaansa ja reviiriään naarasleijonan tavoin puolustavana Sarina. Ensikertalainen Yusufa Sidibeh esittää luontevasti Sarin sanavalmista poikaa. Pienemmissä rooleissa ilahduttavat Pamela Tola, Timo Lavikainen, Jussi Vatanen ja Jani Toivola.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?