Captain Phillips - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

leffa-arvio
Tom Hanks tekee väkevän roolityön somalialaisten merirosvojen käsiin joutuvan rahtilaivan kapteenina tositapahtumiin pohjautuvassa jännärissä Captain Phillips.
Paul Greengrassin ohjaama leffa on hellittämättömän intensiivinen, mutta näkökulmaltaan turhan kapea jännäri ihmisistä, jotka joutuvat keskelle hengenvaarallista ja hallitsematonta konfliktia.

Nimihenkilönsä Captain Phillips taustoittaa nopeasti ja merirosvoja johtavan Musen (Barkhad Abdi) vielä nopeammin. Psykologisen hienosäädön sijasta Greengrass keskittyy kuvaamaan henkilöiden reaktioita kiristyvässä vaaratilanteessa.

Elokuvan ansioksi on sanottava, ettei se demonisoi somalirosvoja, vaan osoittaa heidän toimivan samanlaisessa pakkoraossa kuin panttivangeikseen joutuvat merimiehet. Silti Captain Phillips olisi parempi elokuva, jos se olisi kertonut vähän enemmän somalihenkilöittensä taustasta.

Tosielämässä Maersk Alabaman miehistö on syyttänyt kapteeni Phillipsiä laivan tahallisesta vaarantamisesta ja väittänyt elokuvan antamaa kuvaa hänestä valheelliseksi. Elokuvan toimivuuden kannalta tällä ei ole paljonkaan merkitystä.

Kriisiin joutuvien jokamiesten tulkitsijana ennenkin parhaimpaansa yltänyt Tom Hanks tekee kapteeni Phillipsinä hienovaraista ja erittäin hallittua työtä. Viimeistään elokuvan pysäyttävä loppukohtaus muistuttaa, että hän on edelleen yksi aikamme parhaista elokuvanäyttelijöistä. Ensi kevään Oscar-ehdokkuus lienee tällä varmistettu.

Captain Phillips

Ohjaaja: Paul Greengrass

Pääosissa: Tom Hanks, Barkhad Abdi

Juoni: Somalialaiset merirosvot kaappaavat amerikkalaisen rahtilaivan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt