5000 Mannerheim-leffaan lippunsa ostanutta menettämässä rahansa

Julkaistu:

Mannerheim-suurelokuvan tuotantoyhtiö asetettiin konkurssiin runsaan 1,5 miljoonan euron velasta.
Tuottaja Markus Selinin unelma Mannerheim-suurelokuvasta on lähellä kariutua lopullisesti vararikkoon, sillä elokuvan tuotantoyhtiö asetettiin konkurssiin viime viikolla.

Konkurssia haki valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera, joka kolme vuotta sitten myönsi tuotantoyhtiö Liberty Productionille 1,2 miljoonan euron takauksen pankkilainalle.

Liberty Productio ei ole kyennyt hoitamaan lainaa, joten takaus on langennut maksuun. Viivästyskorot, provisiot ja kulut ovat kasvattaneet velkasummaa niin, että Finnveran saatava on noussut jo yli 1,5 miljoonan euroon.

Yhdessä vaiheessa hankkeelle kerättiin rahoitusta myös kansalaisilta.

Tulevaisuudessa valmistuvan elokuvan esityksiin myytiin ennakkoon 50 euron pääsylippuja, joita meni kaupaksi noin 5 000.

Pesänhoitaja Lassi Nyyssönen ei osaa vielä sanoa, mikä on Liberty Productionin varojen ja velkojen kokonaistilanne. Selvitystyö on vasta aluillaan.

- Olen ollut yhtiön vastuuhenkilöihin yhteydessä. Heidän kanssaan on sovittu, että tällä viikolla tavataan ja ryhdytään laatimaan pesäluetteloa. Sen jälkeen katsotaan, onko ylipäänsä tarpeeksi varoja täysimittaisen konkurssimenettelyn läpiviemiseksi, Nyyssönen kertoo.

Kymmenittäin maksuhäiriöitä


Mannerheim-tuotantoyhtiön talousvaikeudet ovat olleet tiedossa jo pitkään, mutta nyt perälauta on lähempänä kuin koskaan. Yhtiön mahdollisuudet suoriutua velastaan vaikuttavat heikoilta, sillä se on menettänyt koko osakepääomansa.

Kaupparekisteriin osakepääoman menettäminen kirjattiin syyskuun puolivälissä eli noin kaksi viikkoa ennen konkurssipäätöstä.

Viimeisimmän tilinpäätöksen mukaan yhtiöllä oli jo viime vuodenvaihteessa lainoja, velkoja ja muuta vierasta pääomaa yhteensä yli 6,8 miljoonaa euroa. Maksuhäiriömerkintöjä on kertynyt kymmeniä.

Start up- ja vientiyrityksiä rahoittava Finnvera on toimintansa luonteen vuoksi velkojana kärsivällinen, mutta raja tulee silläkin vastaan.

- Konkurssihakemus on meille viimeinen keino saada velallinen hoitamaan velka. Korostan, että velallisella on edelleen mahdollisuus hoitaa velka ennen kuin lopullinen konkurssituomio annetaan, toimitusjohtaja Pauli Heikkilä sanoo.

Selin ja hänen yhteistyökumppaninsa ovat suunnitelleet elämäkertaelokuvaa marsalkka Carl Gustaf Mannerheimista jo 1990-luvun lopulta lähtien.

Rahoituskuviot ovat muuttuneet moneen kertaan, ja ohjaajakin vaihtui Dome Karukoskeen, kun Renny Harlin vetäytyi 2011.

Pääosan esittäjäksi valittiin Mikko Nousiainen jo vuonna 2007.

IS ei  tavoittanut maanantaina Liberty Productionin hallituksen edustajaa Jukka Hellettä, joka oli palaamassa ulkomaanmatkalta.


Ota kantaa

Tehdäänkö Marskista vielä joskus suurelokuva?

Kyllä 87% Ei 13%
Ääniä yhteensä 6916

Tuotantoyhtiö nurin

  1. Pienimmät Finnveran myöntämät luotot ovat suuruudeltaan 5 000 euroa. Keskiarvo on 100 000 euron alapuolella.
  2. Toisaalta suurimmat yksittäiset vientirahoituserät ovat lähellä miljardia euroa.
  3. Liberty Productionin saama 1,2 miljoonan euron takausrahoitus asettuu siis näiden ääripäiden välimaastoon. Se on kuitenkin selvästi keskimääräistä rahoituspäätöstä suurempi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt