TV & elokuvat

Muisteja - lue IS:n arvio Peter von Baghin Oulu-dokumentista

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Muisteja on sekä kaunis että monella tapaa oivaltava muotokuva Oulun lähihistoriasta.
Pari viikkoa sitten 70 vuotta täyttäneen Peter von Baghin uusi elokuva on näkökulmaltaan henkilökohtainen dokumentti tekijänsä synnyinkaupungista Oulusta.

Elokuva hahmottaa 1950-luvun Oulua sekä omakohtaisten muistojen että taiten käytetyn arkistomateriaalin avulla ja vertaa kaupungin silloisia kasvoja nykyisiin.

Kyseessä ei olisi von Baghin elokuva, jollei menneen ajan Oulu näyttäytyisi siinä monin verroin idyllisempänä kuin nykyinen. Monista aiemmista dokumenteistaan tuttuun tapaansa von Bagh maalaa menneisyydestä unenomaista, miltei paratiisillista kuvaa. Tällä kertaa lähestymistapa saa kuitenkin koskettavaa kaikupohjaa tekijän omista lapsuuden ja nuoruuden muistoista.

Avoimen nostalgisesta painotuksestaan huolimatta Muisteja on sekä kaunis että monella tapaa oivaltava muotokuva erään kaupungin lähihistoriasta. Henkilökohtainen ja yleinen lomittuvat sen kuvissa koskettavaksi kollaasiksi kadonneesta ajasta.

Innoittuneimmillaan von Bagh on kertoessaan nuoruutensa Oulun elokuvateattereista ja omista varhaisista elokuvaelämyksistään. Näissä jaksoissa toteutuu se huomio, jonka von Bagh on ennenkin esittänyt: kun puhumme suosikkielokuvistamme, raotamme samalla ovea oman sielumme salaisimpiin sopukoihin.

Muisteja

Ohjaaja: Peter von Bagh
Juoni: Dokumentti 1950-luvun Oulusta sekä tekijän lapsuudesta ja nuoruudesta siellä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt