TV & elokuvat

Blue Jasmine - lue IS:n arvio Woody Allenin draamasta

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Cate Blanchett tekee Woody Allenin ohjaaman draaman pääosassa häikäisevän, täydellisesti hallitun roolityön.
Woody Allen on nykyelokuvan feenikslintu, joka nousee omasta tuhkastaan yhä uuteen lentoon. Nautittavan Midnight in Parisin (2011) jälkeen hän päästi käsistään uransa ehkä huonoimman elokuvan To Rome with Love (2012).

Uusi Blue Jasmine palauttaa hänet takaisin, jos ei nyt huipulle, niin ainakin aikamme terävimpien ihmiskuvaajien joukkoon.

Useimmista Allenin elokuvista poiketen Blue Jasmine ei ole komedia, vaan pesunkestävä draama, jota tosin pisteliäs huumori kipakasti maustaa.

Cate Blanchett tekee sen pääosassa häikäisevän, täydellisesti hallitun ja vivahteissaan loputtoman rikkaan roolityön. Jos ei tällä tulkinnalla tule Oscar-ehdokkuutta, niin ei sitten millään!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Blanchettin esittämä Jasmine on yltäkylläiseen elämään tottunut newyorkilainen seurapiirirouva, joka on lyhyen ajan sisällä menettänyt niin aviomiehensä kuin omaisuutensa ja kokenut hermoromahduksen. Särkyneen elämänsä sirpaleita hän saapuu kokoamaan San Franciscossa asuvan duunarisiskonsa Francisin (Sally Hawkins) luokse.

Blue Jasmine on psykologinen luonnetutkielma, jonka taustalle piirtyy tarkka näkemys oman aikamme luokkayhteiskunnasta. Allen on mestari havainnoimaan sosiaalisen taustan vaikutuksia ihmisten puheeseen, käytökseen ja arvoihin. Tällä kertaa hän ei ole pukenut havaintojaan kylmääväksi rikostarinaksi, kuten elokuvissa Match Point (2005) ja Cassandra's Dream (2007), vaan puristaa ne lähes juonettoman henkilökuvansa kehyksiin.

On sekä Allenin taitavan käsikirjoituksen ja ohjauksen että Blanchettin ilmiömäisen roolityön ansiota, että narsistinen, itselleen ja muille valehteleva ja lähimmäisiään toistuvasti satuttava Jasmine ei hetkeksikään menetä koskettavaa inhimillisyyttään. Allenilla on taito kertoa meistä ihmisistä julmiakin totuuksia ja saada meidät silti hymyilemään.

Blue Jasminen sivuosissa tekevät Hawkinsin ohella nautittavaa työtä Alec Baldwin Jasminen aviomiehenä, Peter Sarsgaard uutena ihailijana ja Andrew Dice Clay Francisin miesystävänä.

Elokuvan ensi-ilta oli 30. elokuuta.

Katso elokuvan traileri:

Blue Jasmine

Ohjaaja: Woody Allen
Pääosissa: Cate Blanchett, Sally Hawkins, Alec Baldwin
Juoni: Seurapiirirouva kokoaa särkyneen elämänsä sirpaleita työläissiskonsa luona.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt