Katso miten Teräsmies on muuttunut 75 vuodessa - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Katso miten Teräsmies on muuttunut 75 vuodessa

Supersankarit ovat meille niin jokapäiväinen ilmiö, että Teräsmiehen 75-vuotisjuhlat tuntuvat kummajaisilta. Kuitenkin ensi kesäkuussa kaikkien tuntema ”Teris” viettää merkkipäiväänsä.

Christopher Reeve tunnetaan roolistaan Teräsmies-elokuvassa vuodelta 1978.

21.4.2013 10:00

Vuonna 1938 ensijulkaisuun tullut Teräsmies avasi väylän sadoille ja sadoille kollegoilleen, joista osa elää Teräsmiehen lailla ikuisesti, suurin osa ei.

Teräsmies ilmestyi ensimmäisen kerran Action Comics -sarjakuvalehden numerossa yksi. Tuo aikoinaan 10 senttiä maksanut julkaisu on nykyisillä keräilymarkkinoilla sarjakuvalehtien kuningas, sillä siitä maksettiin huutokaupassa pari vuotta sitten 2,1 miljoonaa dollaria. Sitä ennen sarjakuvan tekijät olivat lähes viisi vuotta yrittäneet kaupata sarjakuvaansa.

Teräsmies tuli Suomeen Sarjakuvalehti-lehden myötä 1949. Sillä oli meillä oma nimikkosarjakuvalehtensä jo 1960-luvulla, joten hahmo on ollut meilläkin tuttu jo iät ja ajat.

Teräsmiehen ylivoima – jos ei oteta lukuun vihreän kryptoniitin tappavaa vaikutusta -  vaikutti ajan mittaan siihen, että hän jäi yleisön suosiossa kompleksisemman Lepakkomiehen varjoon. Aika on kuitenkin tasoittanut puntteja ja nyt kumpikin sankari kokee säännöllisiä uusia tulemisia ennen muuta megaelokuvien myötä.

George Reeves näytteli pääosaa elokuvassa Stamp Day for Superman vuodelta 1954.

Lois and Clark: The New Adventures of Superman -sarja alkoi 1993. Teräsmies eli Clark Kent on Dean Cain, Lois Lane on Teri Hatcher.

Teräsmies siirtyi muuten valkokankaalle ensimmäisen kerran jo 1941, ja noita 1940-luvun piirrettyjä kymmenminuuttisia Teriksiä pidetään joillakin tahoilla yhä animaatioseikkailujen aateliin kuuluvina.

Henry Cavill näyttelee Teräsmiestä uudessa Man of Steel -elokuvassa.

Katso näistä linkeistä Teräsmies-animaatioita vuosien varrelta:

Superman (1941)

The Mechanical Monsters (1941)

Billion Dollar Limited (1942)

Japoteurs (1942)

The Mummy Strikes (1943)

Lisää Teräsmies-animaatioita löydät katsottavaksi Internet Archiven tältä sivulta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?