Rakkaus, Michael Haneke, Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert, IS:n arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Rakkaus - lue IS:n arvio elokuvasta

Lähes kaikki Euroopan tärkeimmät elokuvapalkinnot viime vuonna voittanut ja viisi Oscar-ehdokkuuttakin kerännyt Rakkaus on rehellisimpiä ja karulla tavallaan myös kauneimpia elokuvia, mitä vanhuudesta ja iäkkäiden ihmisten parisuhteesta on koskaan tehty.

Hienon roolityön Rakkaudessa tekevä Emmanuelle Riva on Oscar-ehdokkaana parhaasta naispääosasta.­

15.2.2013 9:05

Sen pääosissa ranskalaiset näyttelijäveteraanit Jean-Louis Trintignant ja Emmanuelle Riva tekevät luultavasti uransa hienoimmat roolityöt.

Rakkauden on kirjoittanut ja ohjannut itävaltalainen Michael Haneke, joka tunnetaan viileän älyllisistä, ankaran pessimistisistä ja usein arvoituksellisista elokuvistaan (Pianonopettaja, Kätketty, Valkoinen nauha). Haneken elokuvaksi Rakkaus on yllättävän yksinkertainen ja helposti lähestyttävä.

Georges (Trintignant) ja Anne (Riva) ovat toisiaan syvästi rakastava, noin kahdeksankymppinen aviopari - molemmat entisiä musiikin opettajia. Heidän rauhaisa arkensa särkyy, kun Anne saa eräänä aamuna äkillisen sairaskohtauksen. Hän joutuu leikkaukseen, josta hän palaa osittain halvaantuneena. Siitä eteenpäin hänen fyysinen ja psyykkinen tilansa heikkenee nopeasti ja vääjäämättä.

Haneken elokuva ei ole sairaskertomus, vaan nimensä mukaisesti rakkaustarina. Hanekea kiinnostaa se, miten vanhuus, sairaus ja lähestyvä kuolema vaikuttavat rakastavaan ja vuosikymmeniä yhdessä eläneeseen pariskuntaan. Millaista on tietää olevansa rakkaalleen vain taakka? Millaista on nähdä rakkaansa kärsivän?

Tapansa mukaan Haneke katsoo vaikeita ja epämiellyttäviä asioita järkähtämättömän rehellisesti. Hänen otteensa on sekä armoton että empaattinen, mutta ei vähääkään tunteileva.

Lähes kokonaan yhdessä asunnossa tapahtuva elokuva on muodoltaan äärimmäisen hallittu. Haneken ohjauksessa on samaa tarkkuutta ja vivahteiden tajua kuin huippumuusikon soitossa. Haneke onkin kutsunut musiikkia elokuvan lähimmäksi sukulaistaiteeksi.

Rakkaus on kuin täydelliseksi hiottu pianosonaatti: kuulas, hillityn tunteikas ja kaikessa surumielisyydessään tavattoman kaunis.

Katso elokuvan traileri:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?