TV & elokuvat

Tavarataivas - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Mitä tavaroita oikeasti tarvitset? Kotinsa esinevyöryyn turhautunut ohjaaja Petri Luukkainen teki vuoden pituisen testin, josta syntyi myös kouriintuntuvan havainnollinen ja riemastuttava elokuva.
Hän telkesi koko omaisuutensa vaatteita myöten pienvarastoon ja antoi itselleen luvan hakea sieltä vain yhden tavaran päivässä. Mitään ei saanut ostaa.

Avausjakso, jossa 26-vuotias ohjaaja juoksee ilkosillaan keskellä yötä varastolle, paljastaa seikkailun hengen: kyllä, tämä on dokumentti kunnianhimoisesta projektista - ja samalla Napapiirin sankareita (2010) muistuttavaa herkullista tilannekomediaa nuoren miehen hullusta päähänpistosta.

Alussa oma jännityksensä on seurata, mitä tavaroita Luukkainen kokee arjessaan todella tarvitsevansa. Kohta huomio kääntyy vaivihkaiseen mutta hieman ohueen kulutuskritiikkiin. Kun välttämättömät tarpeet on katettu, ilman tavararöykkiöitäkin voi hyvin elää.

Omaa sodanjälkeistä nuoruuttaan muistelevan isoäidin kommentit havainnollistavat tarpeiden suhteellisuutta, vaikka huomiot tuntuvatkin itsestäänselvyyksiltä.

Yhtä paljon Tavarataivas on kuitenkin Avan Iholla-sarjan kaltainen katsaus kriittisen nuoren aikuisen päivittäiseen elämään, jossa ilot, surut ja tylsät hetket vuorottelevat merkityksellisesti. Jesse Jokisen kuvaamat, huolella mietityt otokset sekä Timo Lassyn säveltämä jazz kohottavat dokumentin täyteläiseksi elämykseksi.


Katso elokuvan traileri:

Tavarataivas

Ohjaaja: Petri Luukkainen

Pääosissa: Petri Luukkainen

Juoni: Dokumenttiohjaaja luopuu kaikista tavaroistaan ja hakee niitä takaisin yhden päivässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt