Zero Dark Thirty - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Osama Bin Ladenin ajojahdista kertova Zero Dark Thirty on luultavasti tämän vuoden paras amerikkalainen elokuva. Varmuudella se on vuoden kiistellyin.
Elokuvan takana on sama tekijäpari - ohjaaja Kathryn Bigelow ja käsikirjoittaja Mark Boal - joka kolme vuotta sitten tyhjensi Oscar-pöydän uskomattoman intensiivisellä ja autenttisella Irak-draamalla
The Hurt Locker. Täsmälleen samat määreet kuvaavat viisi Oscar-ehdokkuutta saanutta Zero Dark Thirtyä.

Elokuvan päähenkilö on Jessica Chastainin esittämä Maya, joka on värvätty CIA:n palvelukseen suoraan koulun penkiltä. Kymmenen vuoden ajan hän omistautuu Osama Bin Ladenin jäljitykselle.

Mayan roolihahmolla on vastineensa todellisuudessa. Elokuvan käsikirjoitus pohjautuu Bin Laden -jahtiin osallistuneiden haastatteluihin. Vain salaisina pidetyt yksityiskohdat on kuviteltu tekijöiden toimesta. Tuloksena on lähes dokumentaarinen jännäri, jonka ote ei hellitä hetkeksikään, vaikka tarinan lopputulos on tiedossa.

Yhdysvalloissa Bigelowin elokuvaa vastaan on hyökätty oikealta ja vasemmalta. Oikeisto on väittänyt sen paljastavan salaisiksi määrättyjä tietoja CIA:n toimista. Vasemmisto on syyttänyt sitä kidutuksen puolustamisesta elokuvan alussa nähtävän julman kuulustelujakson vuoksi.

Zero Dark Thirtyn voima on juuri sen kylmässä toteavuudessa ja armottomassa rehellisyydessä. Se näyttää, mitä tapahtui, mutta jättää moraaliset kannanotot katsojalle. Bigelowin ohjaus on samalla kertaa jäänviileätä ja polttavan intensiivistä.Jessica Chastain tekee fyysisesti hentona, mutta henkisesti raudanlujana Mayana täydellisen roolityön, joka luultavasti tuo hänelle parhaan naispääosan Oscarin.
Katso elokuvan traileri:

Zero Dark Thirty

Ohjaaja: Kathryn Bigelow

Pääosissa: Jessica Chastain, Jason Clarke, Jennifer Ehle

Juoni: CIA:n naisagentti jäljittää kymmenen vuotta Osama Bin Ladenia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt