TV & elokuvat

Anna Karenina - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Leo Tolstoin muhkea romaaniklassikko Anna Karenina (1878) on sovitettu valkokankaalle toistakymmentä kertaa. Englantilaisen Joe Wrightin ohjaama uutuus lyö kaikki edeltäjänsä laudalta omaperäisyydessä ja ilmaisun rohkeudessa.
Wrightin Anna Karenina ei ole pelkkä pukudraama, joka vie katsojan aikamatkalle menneisyyteen. Se muistuttaa meitä koko ajan itse luomansa illuusion keinotekoisuudesta. Se on samalla kertaa kuin filmattu teatteriesitys ja elokuvallinen taikalaatikko.

Keira Knightley esittää Annaa, venäläistä seurapiirirouvaa, joka hylkää arvostetun poliitikkomiehensä (Jude Law) ja pienen poikansa rakastuttuaan komeaan ratsuväen upseeriin, kreivi Vronskiin (Aaron Taylor-Johnson). Annan ja Vronskin rakkaus on intohimoista, kaikennielevää ja lopulta tuhoisaa.

Päätarinan rinnalla elokuva kertoo toisenlaisen rakkaustarinan, jonka osapuolia ovat Annan pikkusisko (Alicia Vikander) sekä muuan vakavamielinen nuorukainen. Heidän lempeä rakkautensa kasvaa hitaasti, mutta syvenee vaikeuksien kautta vahvaksi ja kestäväksi.

Wrightilla on takanaan jo kaksi visuaalisesti taidokasta kirjallisuuden sovitusta: Jane Austen -leffa Ylpeys ja ennakkoluulo (2005) sekä Ian McEwanin romaaniin pohjautuva Sovitus (2007). Mutta vasta Anna Kareninassa hän päästää irti koko visuaalisen mielikuvituksensa.

Lähes kokonaan studiossa kuvattu elokuva alkaa ja päättyy teatterin näyttämöllä. Lavasteet vaihtuvat toisiin katsojan silmien edessä ja parrasvalot piirtyvät esiin kohtausten taustalla.

Paikoin musikaalia muistuttava Anna Karenina on täynnä elokuvallisia trikkejä. Wrightin visuaalinen luovuus saa useimmat nykyelokuvat tuntumaan kalpean kaavamaisilta.

Kuvallisella kekseliäisyydellä on hintansa. Vahvoista roolitöistä huolimatta elokuvan henkilöt uhkaavat peittyä visuaalisten ärsykkeiden alle. Tasapainottomuus tuntuu erityisesti elokuvan loppuvaiheissa, jotka eivät tavoita Tolstoin romaanin pakahduttavaa voimaa.Katso elokuvan traileri:

Anna Karenina

Ohjaaja: Joe Wright

Pääosissa: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson

Juoni: Seurapiirirouvan ja ratsuväen upseerin salarakkaus kuohuttaa Venäjän aristokratiaa 1870-luvulla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt