God Bless America, Bobcat Goldthwhait, Joel Murray, Tara Lynne Barr, Mackenzie Brooke Smith, IS:n arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

God Bless America - lue IS:n arvio elokuvasta

Amerikkalaista arkea raivokkaasti sanan ja mustan satiirin säilällä ruoskiva God Bless America elää samalla herkullisella aaltopituudella kuin Oliver Stonen häijy mediakriittinen satiiri Syntyneet tappajiksi (1994), mutta nostaa sen raivokkaan nuorenparin sijaan päähenkilöiksi kulttuurin rappiosta paasaavan keski-ikäisen toimistotyöläisen ja teiniangstia pursuavan nuoren tytön.

Joel Murray ja Tara Lynne Barr­

7.12.2012 14:31

Bobcat Goldthwhaitin ohjaama särmikäs independent-filmi latelee madonluvut amerikkalaiselle televisiotarjonnalle, josta elokuvan mukaan on käytännössä tullut amerikkalaisen kulttuurin korvike. Erityisesti isän kädestä saavat tosi-tv:n lukuisat laulukilpailut ja julkkisperheiden edesottamuksia seuraavat reality-sarjat, jotka joko ilkeilevät osallistujien kustannuksella tai esittävät päähenkilönsä hemmoteltujen kakaroiden pillin mukaan säpsähtelevinä luusereina.

Bill Murrayn pikkuveli Joel Murray näyttelee oivallisesti kaikkeen tähän kyllästynyttä jokamiestä Frankiä, joka omien vastoinkäymistensä kasautumisen jälkeen naksahtaa ja lähtee ase kädessä lahtaamaan kulttuurin rappiosta pahimmin vastuussa olevia synnintekijöitä.

Nämä ajatukset eivät sinänsä ole kaukana suomalaisten kouluampujien umpisynkistä mielenmaisemista, mutta Poliisiopisto-komedioiden kimeä-äänisenä koomikkona tunnettu Goldthwait lataa filmiinsä niin paljon kärjistyksiä ja mustaan huumoriin kiedottuja kevennyksiä, että hänen kriittinen näkökulmansa vie voiton.

Goldthwhaitin otteessa on myös ripaus dokumenttiohjaaja Michael Mooren töistä tuttua saarnaavaa populismia. Frankin toimia säestää viihdyttävä, teräväreunainen monologi, jolla hän purkaa sivistyksen ja kohteliaisuuden katoamisesta kumpuavaa turhautumistaan.

Mukaan tarrautuvaa Roxy-tyttöä näyttelee pirteä Tara Lynne Barr, joka saa toimia sekä Frankin ajatusmaailmaa avaavana kyselijänä että tämän arkisen olemuksen sähäkkänä vastapainona. Bonnien ja Clyden platoniselta muunnelmalta maistuva kaksikko ei voi välttyä päätymästä lopulta umpikujaan, mutta matka sinne on ajatuksia herättävä, paikoin oivaltava ja parhaimmillaan viiltävän hauska.

Katso elokuvan traileri täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?