Veden peili, Rax Rinnekangas, Hannu-Pekka Björkman, Nacho Angulo, Kalle Holmberg, IS:n arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Veden peili - lue IS:n arvio elokuvasta

Hannu-Pekka Björkman tulkitsee järisyttävästi Venetsiaan saapuvaa miestä Rax Rinnekankaan elokuvassa, jossa ihmisen minuus etsii itseään sisäisen tragedian varjoissa ja valoissa.

Lauri Harkko (Hannu-Pekka Björkman) tuijottelee tyhjyyteen.­

19.10.2012 11:22

Jos pystyit lukemaan edellisen lauseen vakavalla naamalla, saatat lämmetä Veden peili -elokuvalle, jonka lehdistömateriaalista se on lainattu. Mikäli mainoslause on mielestäsi mahtipontinen ja tekosyvällinen, voit olla varma, että sitä on myös itse elokuva.

Björkman esittää valokuvaaja Lauri Harkkoa, joka pohtii Venetsiassa vaikeata isäsuhdettaan. Mietteensä hän muotoilee kirjeiksi, jotka hän osoittaa edesmenneelle venäläiselle runoilijalle Joseph Brodskylle.

Miksi juuri Brodskylle? Ehkä siksi, että hänkin viihtyi Venetsiassa. Tai sitten siksi, että se kuulostaa syvälliseltä.

Vähitellen käy ilmi, että Laurin isä (Kalle Holmberg) ilmiantoi jatkosodan aikana juutalaisia naapureitaan viranomaisille. Laurin äiti (Seela Sella) puolestaan oli juutalainen. Isän ja pojan suhde kulminoituu ratkaisuun, joka lienee tarkoitettu järkyttäväksi, mutta tuntuu lähinnä koomiselta.

Elokuvana Veden peili on yhtä pysähtynyt kuin vesi Venetsian kanaaleissa. Björkman lukee päähenkilön mietteitä ääniraidalla, mutta tyytyy kuvissa tuijottamaan totisena kaukaisuuteen.

Nacho Angulo esittää espanjalaista säveltäjää, joka on hänkin tullut Venetsiaan potemaan keski-iän kriisiä sekä mietiskelemään taiteen ja ihmisyyden syvintä olemusta. Selviävätkö ne? Eivät ainakaan tälle katsojalle.

Katso elokuvan traileri:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?