TV & elokuvat

Tie pohjoiseen - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Hän esittää maailmaa kiertänyttä kulkijamiestä, joka 35 vuoden jälkeen ilmestyy aikuisen poikansa (Samuli Edelmann) kotiovelle ja ehdottaa yhteistä reissua pohjoiseen.

Kauttaaltaan hienosti näytelty leffa kulkee tasaisen varmasti kuin vanha Pontiac Catalina, jolla sen päähenkilöt matkaa taittavat. Pikkuhauskoja episodeja mahtuu matkan varrelle useita, mutta lopun dramaattinen nosto jää likilaskuiseksi, eikä suuria tunne-elämyksiä jää matkamuistoksi.

Isän ja pojan matka suuntautuu kohti yhteisiä juuria, joista poika on tähän saakka pysynyt tietämättömänä. Reissun mittaan hän oppii tuntemaan niin oman taustansa kuin vanhempiensa salaisuudet. Toki matkalle mahtuu myös pieniä seikkailuja naisten parissa.

Peter Franzén ja Mari Perankoski esittävät pariskuntaa, jonka luona matkalaiset ensimmäiseksi pistäytyvät. Tässä jaksossa Franzénin hieman liioiteltu koominen sooloilu varastaa huomion Perankosken hillityn tarkalta roolityöltä.

Elina Knihtilä ja Ada Kukkonen esittävät kohtalokkaita naisia, joihin pääpari törmää hotellin ravintolassa. Pysähdyspaikkoja matkalaisille tarjoavat myös Eila Roine, Irina Björklund sekä matkan pään jo häämöttäessä Rea Maurasen ja Aake Kallialan esittämä pariskunta.

Mika Kaurismäki on tehnyt enemmän tie-elokuvia kuin muut suomalaiset ohjaajat yhteensä. Toteutukseltaan Tie pohjoiseen on ammattimaista, mutta samalla jotenkin rutinoitua työtä. Siitä puuttuu se kuvallinen herkkyys ja maiseman taju, joka kohotti lentoon Kaurismäen aiemmat tieleffat Arvottomista  Rossoon ja Honey Babyyn.

Yhden ikimuistoisen kohtauksen Tie pohjoiseen sisältää. Siinä Loiri ja Edelmann tulkitsevat upeasti (Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin säestäminä) kappaleet Tuomittuna kulkemaan ja Kuolleet lehdet. Samalla he tosin astuvat ulos rooleistaan. Emme katso enää elokuvan isää ja poikaa, vaan Loiria ja Edelmannia, jokaisen tuntemia monilahjakkuuksia.Katso elokuvan traileri:Tie pohjoiseen

Ohjaaja: Mika Kaurismäki.

Pääosissa: Vesa-Matti Loiri, Samuli Edelmann, Peter Franzén, Mari Perankoski, Elina Knihtilä, Irina Björklund.

Juoni: Isä ja aikuinen poika tutustuvat toisiinsa matkalla pohjoiseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt