TV & elokuvat

Kovasikajuttu - lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Nyt kaatuvat ennakkoluulot niin, että rytisee! Kehitysvammaisten punkbändistä kertova kotimainen dokumentti Kovasikajuttu onnistuu siinä, mihin kaikki maailman asennekasvattajat opetusvideoineen eivät kuunaan voi yltää.
Se myllertää kertaheitolla asenteemme kehitysvammaisia kohtaan avoimemmaksi, suvaitsevaisemmaksi ja ennen kaikkea rehellisemmäksi.

Kovasikajuttu kertoo suomalaisesta punk-bändistä Pertti Kurikan nimipäivät, jonka kaikki neljä jäsentä ovat kehitysvammaisia eli kehareita, kuten he itse kursailematta sanovat.

Vuodesta 2009 toiminut bändi on levyttänyt ja esiintynyt konserteissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Pari vuotta sitten se vilahti myös kehareista kertovassa fiktioelokuvassa Vähän kunnioitusta.

Kovasikajuttu on kaikkea sitä, mitä Vähän kunnioitusta ei uskaltanut olla: räväkkä, roisin hauska ja viiltävän rehellinen. Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin ohjaama dokkari ei kaunistele eikä holhoa, vaan antaa neljän päähenkilönsä elää kameran edessä ilman suodattimia.

Ja mikä tunteiden kirjo tästä nelikosta välittyykään! Normikansalaisista poiketen he eivät piilota tunteitaan, vaan näyttävät niin ilon kuin suuttumuksen tässä ja nyt.

Iloa nelikolle tuo kavereiden ohella musiikki ja ihmisille esiintyminen. Omatekoisia punk-biisejä esittäessään heistä välittyy aseistariisuvaa lämpöä jopa silloin, kun he laulavat, että "mä vihaan tätä maailmaa".

Bändin laulut käsittelevät laitosasumisen varjopuolia, mutta myös politiikkaa ja arkisia kiusanaiheita.

Kovasikajuttu on vuoden sympaattisin dokumentti. Sen nähtyäsi et enää koskaan katso kehitysvammaista alentuvan holhoavasti.Katso elokuvan traileri:Kovasikajuttu

Ohjaaja: Jukka Kärkkäinen, J-P Passi.

Pääosissa: Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle, Toni Välitalo.

Juoni: Dokumentti kehitysvammaisten punk-bändistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt